Suomen suurlähettiläs: Fukushiman tilannetta ei kaunistella mediassa

Suomi siirsi suurlähetystönsä perjantaina Tokiosta Hiroshimaan tilanteen epävarmuuden takia. Suomen Japanin-suurlähettiläs Jari Gustafsson sanoo, että Fukushiman ydinvoimalaitoksen tilanteen vakavuutta ei peitellä tai vähätellä omilta kansalaisilta japanilaisissa viestimissä.

Ulkomaat
Kaikenikäiset kyläläiset kantavat vuodepeittojaan, kassejaan ja pahvilaatikoitaan kohti evakointibusseja.
Japanin Futabassa asuvat joutuivat lauantaina jättämään kotinsa kohti Tokion pohjoispuolella sijaitsevaa evakointisuojaa.Asahi Shimbun / EPA

- Japanin tiedotusvälineet ei anna tilanteesta sen ruusuisempaa kuvaa, kuin länsimaiset vakavasti otettavat viestimet. Ei kukaan väitä, että tämä tilanne olisi hallinnassa tai että tilanteessa olisi tapahtunut käänne parempaan päin.

Japani yrittää palauttaa lauantaina sähköt neljään reaktoriin Fukushiman ydinvoimalassa. Sähköjen palauttamisella halutaan käynnistää reaktoreiden jäähdytysjärjestelmät. Sähkönsyöttö katkesi viikko sitten perjantaina tsunamin takia, ja reaktoreita on yritetty jäähdyttää tilapäisratkaisuin.

Suurlähettiläs Gustafsson korosti kuitenkin Ylen Aamu-tv:n haastattelussa, että olosuhteet Tokiossa eivät ole hälyttävät.

- Sähkön ja polttoaineiden säännöstelystä johtuvat toimintahäiriöt ovat selvästi nähtävissä koko logistisessa ketjussa, mutta se ei tarkoita, että kaikki kaupat olisivat olleet tyhjiä. Bensiiniä saa jonkin verran, muttei kuitenkin koskaan tarpeeksi, kuvailee Gustafsson.

Lähteet: YLE Uutiset