"Tuli tunne että talo hajoaa"

Etelä-Suomessa on ollut havaintoja maanjäristyksistä. Helsingin yliopiston seismologian laitoksen mittauksissa vavahtelun voimakkuus on ollut 2,6 Richterin asteikolla. Joillakin paikkakunnilla ihmiset ovat tunteneet esimerkiksi talojensa tärisevän. Järistyksen keskus oli Keski-Uudellamaalla.

Kotimaa
Kartta maanjäristyksen keskuksesta.
Helsingin yliopiston seismologian laitos mittasi järistyksen voimakkuudeksi 2,7 Ricterin asteikolla. Järistys tuntui muun muassa Kellokoskella.

Maanjäristys on tuntunut monin paikoin Etelä-Suomessa. Maa järisi etenkin Keski-Uudellamaalla Mäntsälän, Riihimäen, Askolan, Järvenpään, Keravan, Pornaisten, Nurmijärven ja Hyvinkään alueella. Järistyksen keskus sijaitsi Halkian kylässä Pornaisissa.

Maanjäristys on havaittu Keski-Uudenmaan lisäksi Kouvolassa, Lahdessa, Lopella, Karkkilassa, Espoossa ja koko etelärannikolla aina Loviisassa asti.

Seismologian laitoksen Sysmän mittausasema on rekisteröinyt järistyksen voimakkuudeksi 2,6 Richterin asteikolla. Aiemmin lauantaina laitos ilmoitti järistyksen voimakkuudeksi 2,8. Puoli seitsemään mennessä lauantai-iltana alueella oli tehty yli 400 havaintoa maan vavahtelusta.

Itä- ja Keski-Uudenmaan hätäkeskus sai järistyksen jälkeen kymmeniä puheluita huolestuneilta ihmisiltä. Hätäkeskuksen mukaan alueen muutamat rakennukset kärsivät pieniä aineellisia vaurioita, mutta kukaan ei loukkaantunut.

"Koko rakennus tärisi"

Uudenmaan aluehallintoviraston pelastusylitarkastaja Matti Virpiaro oli maanjäristyksen aikaan kotonaan Mäntsälässä. Virpiaron mukaan järistys tuntui siltä kun lentokone olisi tehnyt pakkolaskun takapihalle.

- Koko tapahtuma kesti melko pitkään, varmaankin noin kolme sekuntia. Koko rakennus tärisi. Ääni oli räjähdyksenomainen, samanlainen kuin ketjuittaisissa kallion räjäytyksissä, mutta pidempi ja jatkuva, Virpiaro kuvailee.

- Tuli tunne että talo hajoaa. Naapurissa lamppuja tippui katosta. Kävin myös ulkona katsomassa, ja meilläkin on tullut murtumia tiiliseinään.

Myös YLE Uutisten toimitukseen monet ihmiset ovat soittaneet ja kertoneet, että talot ovat tärisseet ja vavahdelleet. Raili Airaksinen Kellokoskelta kertoi toimitukselle, että hänen kissansa ryntäilivät ympäri asuntoa ja ihmiset ryntäsivät kadulle katsomaan järistystä.

Maanjäristykset harvinaisia Suomessa

Johtaja Pekka Heikkinen Seismologian laitokselta kertoo, että tämän kokoiset järistykset eivät ole kovin tavanomaisia Etelä-Suomessa. Niitä tapahtuu muutama vuodessa. Heikkisen mukaan Uudenmaan järistys johtui Keski-Atlantin selänteeltä tulevasta työntövoimasta, joka painaa Euraasian mannerlaattaa itään päin.

Euraasian mannerlaatan liike aiheuttaa Suomen kallioperään jännitystä, joka saa lohkot toisinaan liikkumaan. Kyse on pienistä jännityksen purkaumista, johon myös jääkauden jälkeinen nousema vaikuttaa, Heikkinen sanoo.

Suomessa järistyksiä on mitattu lähinnä Pohjois-Suomessa, Kuusamossa ja Länsi-Lapissa.

Lähteet: YLE Uutiset