Suomen Tokion-suurlähetystöön paljon yhteydenottoja

Japanissa asuvat suomalaiset ovat ottaneet ahkerasti yhteyttä Suomen Tokion-suurlähetystöön. Kysymyksiä herättävät erityisesti joditabletit ja paluulennot Suomeen. Suurlähetystö muutti perjantaina evakkoon Hiroshimaan kauemmas Fukushiman ydinonnettomuusalueelta.

Ulkomaat

Suomen Japanin-suurlähetystöön on tullut paljon yhteydenottoja Japanissa asuvilta suomalaisilta. Myös Suomessa ulkoministeriön omaispuhelin on soinut jo yli 1 700 kertaa.

- Pääasiassa Japanissa asuvat suomalaiset kyselevät meiltä ydinonnettomuuden vaikutuksista asuinseudullaan. Paljon kysytään myös mahdollisista evakuointilennoista ja lennoista takaisin Suomeen, kertoi lähetystöneuvos Juha Niemi Hiroshimasta.

Suurlähetystö muutti Tanskan kunniakonsulin tarjoamaan tilapäistoimistoon perjantaina. Tokiossa suurlähetystötiloissa päivystää tällä hetkellä vain vartija.

- Päivystävältä vartijalta saa joditabletteja, kun asiasta on etukäteen sovittu Hiroshimassa evakossa olevan lähetystön kanssa, Niemi kertoi.

Joditabletteja on saatavilla myös Hiroshimasta lähetystön tiloista, sekä neljästä Suomen kunniakonsulaatista Osakasta, Kitakyushusta, Naganosta ja Sapporosta. Joditabletteja on jaettu jo useita satoja.

Vaikka joditabletteja jaetaan Japanin suomalaisille, suurlähetystö ei suosita joditablettien syömistä.

- Lähetystö noudattaa STUKin ohjeistusta joditablettien suhteen, Niemi totesi.

Japanin lähetystöön on eilen lähetetty asiantuntijat VTT:lta ja STUKista auttamaan tilanteen arvioinnissa.

Evakkoon Tanskan tiloihin

Tanskan tarjoamiin tiloihin siirryttiin nopealla aikataululla ja pitkälti käytännön syistä.

- Tanskan kunniakonsulilta tuli hyvä tarjous sopivaan aikaan, siksi muutimme näihin tiloihin, emmekä esimerkiksi Suomen kunniakonsulaattien yhteyteen, Niemi totesi.

Niemen mukaan lähetystö toimii tällä hetkellä melko pienissä tiloissa ja päässee siirtymään saman rakennuksen suurempiin tiloihin tiistaina tai keskiviikkona.

Hiroshimassa toimiva lähetystötiimi on yhdeksänhenkinen normaalin kahdenkymmenen hengen sijaan.

- Osa suomalaisista on lähtenyt Suomeen lepäämään ja palaa töihin myöhemmin. Myös lähetystön japanilaisille työntekijöille on tarjottu mahdollisuus vapautua tehtävistä väliaikaisesti, Niemi selvitti.

Finnairin lennot Japaniin lennetään edelleen normaalisti. Tokioon lennetään kerran päivässä, Osakaan viisi ja Nagoyaan kuusi kertaa viikossa.

Lähteet: YLE Uutiset