1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Sovinto on raju ja raadollinen elokuva

Ohjaus: Pernilla August Alkuperäinen nimi: Svinalängorna Alkuperämaa: Ruotsi 2010 Pääosissa: Noomi Rapace, Outi Mäenpää, Ville Virtanen, Ola Rapace K-15

Ylen aamu
Ville Virtanen ja Outi Mäenpää Sovinto-elokuvan kohtauksessa.
Nordisk Film

Susanna Alakosken vuonna 2006 ilmestynyt esikoisromaani Svinalängorna eli suomeksi Sikalat voitti ilmestymisvuonnaan arvostetun August-palkinnon. Nyt tämä kirja on kääntynyt elokuvaksi nimelle Sovinto, ja jotenkin soveliasta on, että se voitti tammikuussa kaksi ruotsalaista Oscar-pystiä eli Guldbaggea.

Kyseessä on synkeä, mutta lämmöllä kerrottu tarina suomalaisesta Moilasen maahanmuuttajaperheestä 1960 - 70 lukujen Ruotsissa. Isä ja äiti Moilanen vetävät molemmat viinaa kaksin käsin ja perheestä huolehtiminen jää paljolti tytär Leenan tehtäväksi. Kirjasta poiketen tässä filmatisoinnissa tapahtumat eletään Leenan takaumina hänen joutuessaan palaamaan lapsuutensa maisemiin äitinsä kuolinvuoteen äärelle.

Elokuvan naispääosaa, aikuista Leenaa esittää Ruotsin tämän hetken kuumin naisnäyttelijä Noomi Rapache. Rapache on lapsuutensa traumatisoiman ja sitä peittelevän Leenan roolissaan kieltämättä hyvä, mutta ei tarvitse vetää yhtään kotiinpäin jos toteaa, että kyllä tämä elokuva kuuluu roolistaan Guldbaggen pokanneelle Outi Mäenpäälle. Mäenpään suoritus elämänsä viinaan hukkaavana maahanmuuttajana on kertakaikkisen komea ja vimmainen. Mäenpää ja perheen isää esittävä Ville Virtanen joutuivat kuulemma kuvauksissa paljolti improvisoimaan kohtauksiaan ja tämä on varmasti tuonut noihin verenmakuisiin kohtauksiin omat lisäjännitteensä.

Sovinto ei varmasti ole niitä kaikkein helpoimpia elokuvia katsoa. Sen verran raju ja raadollinen se on. Paljolti leffaan lisätyn kehystarinan myötä tekstiin tulee mukaan myös noita kovempia teemoja pehmentäviä sävyjä, kuten nyt esimerkiksi anteeksianto ja sen myötä myös elokuvan nimenmukainen sovinto.

Noomi Rapace tullaan lähitulevaisuudessa näkemään mm. uudessa Sherlock Holmes -elokuvassa ja James Cameronin avaruusjännärissä. Mitä tekee seuraavaksi tämän elokuvan täysin omiva Outi Mäenpää on hämärän peitossa.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi

Lue seuraavaksi