Hyppää sisältöön

Suomella ja Ruotsilla eri suositukset joditableteista

Suomen ja Ruotsin säteilyturvallisuudesta vastaavat viranomaiset antavat erilaisia neuvoja Japanissa oleskeleville kansalaisilleen. Suomen Säteilyturvakeskus sanoo, ettei joditablettien syönti ole tarpeen. Ruotsi suosittelee jodin syömistä.

Mies pitää joditablettipakkausta käsissään. Kuva: Hannibal Hanschke / EPA

Säteilyturvakeskuksen mukaan Japanissa oleilevien suomalaisten ei toistaiseksi ole syytä ottaa joditabletteja. Keskus muistuttaa, että joditabletteja tarvitaan vasta, kun ilmassa on hyvin suuria määriä radioaktiivista jodia.

Fukushiman ydinvoimalaitokselta kulkeutuu jodia ilmaan kun ydinreaktorien suojarakennusten painetta tasataan päästämällä höyryä ulos. Säteilyturvakeskuksen arvion mukaan säteilypäästöjen määrä ei tämänhetkisestä oleellisesti lisäänny, jos tilanne ydinvoimalaitoksella ei pahene.

Jodipitoisuus ilmassa saattaa vaihdella säätilan mukaan. Tällä hetkellä Tokion seudulla voidaan havaita pieniä määriä radioaktiivista jodia. STUKin tekemien laskelmien mukaan seudun jodipitoisuudet eivät kuitenkaan nouse niin suuriksi, että joditablettien ottaminen olisi tarpeellista.

Säteilyturvakeskuksesta kerrotaan, että heillä on selkeä linja joditablettien syömiseen: tabletteja suositellaan vain silloin, jos niitä oikeasti tarvitaan. Varmuuden vuoksi tabletteja ei pidä syödä.

Ruotsi: säteilyriski kasvanut

Ruotsin vastaavan viranomaisen suositus on täysin päinvastainen. Japanissa olevia ruotsalaisia kehotetaan nyt syömään joditabletteja. Kehotus koskee ihmisiä 250 kilometrin säteellä Fukushiman voimalasta, kertoo Ruotsin ulkoministeriön tiedostuspäällikkö uutistoimisto TT:lle.

Ruotsalaisviranomaiset perustelevat kehotusta sillä, että tuulen suunta saattaa olla kääntymässä. Mahdollisuus sille, että säteilyä tulee kohti Tokiota on kasvanut. Jodin syöminen ehkäisisi mahdollisia säteilyvaurioita ennalta.

Ruotsin suurlähetystö jakaa joditabletteja sunnuntaiaamusta lähtien.

Japanissa on 500 - 700 ruotsalaista. Ruotsin hallitus lähetti viikonloppuna kaksi lentokonetta hakemaan pois haluavia ruotsalaisia, mutta vain harva ruotsalainen tarttui tilaisuuteen. Koneet palasivat lähes tyhjinä.