Bahrainin kuningas syyttää ulkomaalaisia salajuonesta

Bahrainin kuningas kiittää naapurimaista saatua järjestyksenpitoapua, joka on auttanut rauhoittelemaan viikkojen protestointia. Kuninkaan mukaan ulkomaalaiset olivat juonitelleet hänen kuningaskuntaansa vastaan, mutta suunnitelmat on tehty tyhjiksi.

Ulkomaat
Mielenosoittajia Bahrainin pääkaupunki Manaman kadulla.
Mielenosoittajia Bahrainin pääkaupunki Manaman kadulla.EPA/Mazen Mahdi

- Ulkopuolista salajuonta on punottu 20–30 vuoden ajan, kunnes aika oli kypsä kumouksellisille aikeille, kuningas bin Isa Al Khalifa runollisesti lausuu valtiollisen uutistoimisto BNA:n mukaan.

- Täten ilmoitan, että haudottu juoni on epäonnistunut.

Juonittelulla Bahrainin sunnidynastiaa vastaan viitattaneen Iraniin. Persianlahden sunnikuninkaat ja -sheikit ovat huolissaan, että Iran saa öljyllä vaurastuneella alueella enemmän valtaa Bahrainin levottomuuksien takia. Bahrain on poistanut iranilaisdiplomaatteja kuningaskunnasta, ja Iran on vastannut vastavuoroisella diplomaattikarkotuksella.

Kun arabimaiden kuohunta otti tulta alleen Bahrainissa, maan johto kutsui apuun joukkoja Saudi-Arabiasta ja Arabiemiraateista. Turvallisuusjoukot ovat iskeneet voimakkaasti mielenosoittajien kokoontumisiin.

Bahrainilaisten enemmistö on shiiamuslimeja. Shiiat syyttävät sunnilaista kuningashuonetta syrjinnästä ja vaativat poliittisia uudistuksia.

Lähteet: Reuters, AP, YLE Uutiset