Barokkimusiikki on muotia Espanjassa

Espanjasta on tullut vuosisatojen jälkeen taas yksi Euroopan tärkeistä barokkimusiikkimaista. Myös keskiaikaisen musiikin elvytys ja tutkimus ovat Espanjassa nykyisin korkealla tasolla.

Helsingin Barokkiorkesteri Kuva: Studio Heikki Tuuli

Barokki- ja keskiaikaista musiikkia soittavia orkestereita ja konserttisarjoja on paljon, ja yleisöä riittää. Kirkossakäynti ei ole katolisessa Espanjassa enää muotia, mutta barokkimusiikki on. Maaliskuisena maanantai-iltana Madridissa Helsingin Barokkiorkesteri ja vanha Itämeren alueen musiikki vetivät kirkkosalin täyteen.

Helsingin Barokkiorkesterille Espanja alkaa käydä tutuksi. Vanhan musiikin harrastus on aktiivista ja tarjonta runsasta, kiittää orkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen.

- Espanjassa on hyvin aktiivinen barokkimusiikkikulttuuri. Espanjassa on paljon kansainvälisiä barokkimusiikkiin keskittyviä festivaaleja, sekä tietysti omia erinomaisia yhtyeitä, Häkkinen sanoo.

Takapajulasta barokin renessanssimaaksi

Espanjasta on taas tullut Euroopan tärkeä barokkimusiikkimaa, jota se oli aikoinaan jo itse barokkikaudella. Mutta myös vielä vanhemman, keskiaikaisen musiikin soitossa ja tutkimuksessa Espanja on noussut Euroopan kärkikaartiin.

Vanhan musiikin uusi nousu Espanjassa alkoi Jordi Savallin myötä 1980-luvulla. Silloin Savallin ryhmä oli ainoa, mutta tänään tasokkaita barokkiorkestereita on yli kaksikymmentä, sanoo Espanjan musiikkielämän vaikuttajiin kuuluva Antonio Moral.

- Barokkimusiikin ja vanhan musiikin laajoja konserttisarjoja on lukuisia kautta maan ja niitä syntyy yhä lisää. Konsertit vetävät yleisöä enemmän kuin Italiassa, Antonio Moral sanoo.

Hänen mukaansa barokkimusiikin johtava maa Euroopassa on nykyisin Ranska, sitä seuraa Iso-Britannia, mutta kolmonen alkaa olla jo Espanja. Kyseessä on iso mullistus, sillä Espanja ehti olla vuosisatoja klassisen musiikin takapajula. Tänään edes talouskriisi ei näytä pysäyttävän musiikkielämän renessanssia.