Liikenneturva valistaa venäläisiä autokuskeja

Liikenneturva on laukaissut kampanjan, jossa Suomessa ajaville venäläisille kerrotaan paikallisista ajotavoista. Radio Sputnikissa kuuluvien tietoiskujen äänenä on Ville Haapasalo. Ajokulttuureissa on eroja, myös suomalaisilla on peiliin katsomisen paikka, muistuttaa Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kare Ojaniemi.

Kotimaa
Liikenne lumisade.
Yle

Liikenneturva on tuottanut lähes 20 erilaista tietoiskua, joissa venäläisille kerrotaan Suomen ajotavoista Radio Sputnikin kautta. Aiheiden kirjo on laaja.

- Nopeusrajoitukset on yksi tärkeä aihe, täällä on jokaisella tiellä joku rajoitus toisin kuin ehkä Venäjällä. Turvaväleistä puhutaan myös, kertoo Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kare Ojaniemi.

Myös oikeaoppinen toiminta paikallisen poliisin kanssa on tiedottamisen arvoinen aihe.

- Venäjällä on mahdollista päästä rikkeestä maksamalla miliisille paikan päällä. Katsoimme tarpeelliseksi varta vasten mainita, että sama ei ole mahdollisuutta Suomessa. Ettei tule noloja tilanteita, Ojaniemi havainnoi.

Liikennevalistuksen äänenä suosikkinäyttelijä

Liikenneturvan lyhyiden tietoiskujen äänenä on Venäjällä suosittu suomalaisnäyttelijä Ville Haapasalo. Tietoa ei jaeta tosikkomaisesti.

- Huumori toimii hyvänä keppihevosena, kun asioita halutaan saada tietoa perille. Ja Ville oli valmis kuin lukkari sotaan, Ojaniemi kiittelee.

Näyttelijälle annetaan tiedotteiden luomisessa vapaat kädet.

- Vedämme aiheet ranskalaisin viivoin ja sen jälkeen Ville saa vapaat kädet. Hän tuntee molempien maiden kulttuurit ja toimii linkkinä kansojen välillä, sanoo Ojaniemi.

Kulttuurieroja on myös liikenteessä

Venäläiskuskien ajotapoja siunailevia suomalaisia Ojaniemi kehottaa katsomaan peiliin.

- Kun me menemme ulkomaille vierasille, kuinka hyvin otamme selville, mikä on maan tapa tässä ja tuossa? Kuinka kiitetään, otetaanko kädestä vai ei, onko soveliasta puhutella vierasta naista ja niin edelleen. Sama pätee liikenteessä. Moniko ottaa selvää kulttuurieroista, jotka liittyvät liikenteeseen, kysyy Ojaniemi.

- Ja puimmehan me suomalaiset nyrkkiä toinen toisimmellekin. Yleisellä sopuisalla asenteella pääsee pitkälle, hän toteaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala