Monikulttuurisuus käveli kouluun

Varissuolla toimiva Turun normaalikoulu tekee uranuurtavaa työtä monikulttuurisessa lasten opetuksessa. Samalla koulun rehtorista, Annika Hongistosta on tullut arvostettu monikulttuurisen opetuksen asiantuntija.

monikulttuurisuus
Turun normaalikoun oppilaita
YLE Turku

Varissuolla sijaitsevan Turun normaalikoulun ala- ja yläkoululuokilla on noin 600 oppilasta. Oppilaista puolet puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea. Eri äidinkieliä koulussa on yli 40, eniten puhutaan albaniaa, arabiaa, venäjää, kurdia ja vietnamia. Koulu on Suomen monikulttuurisin yhtenäinen peruskoulu.

Edelläkävijänä Suomessa

Turun normaalikoulu on onnistunut vastaamaan monikulttuurisuuden haasteisiin, vaikka alku olikin hankala.

- Kyllähän me aika kädettömiä alussa oltiin. Meillä ei ollut mitään tutkimustietoa, sitä vaan lähdettiin elämään uutta tilannetta. Kouluun tuli oppilaita, jotka eivät osanneet suomen kieltä yhtään. Mutta jopa he suorittivat koulun loppuun ja saivat päästötodistuksen, kertoo Hongisto hymyillen.

Tutkimustyötä monikulttuurisuudesta

Rehtori Annika Hongisto onkin todennut, että monikulttuurisuus käveli kouluun 90-luvulla. Koulun sisällä on tehty tutkimustyötä sinnikkäästi. Opettajat ovat aidosti kiinnostuneita monikulttuurisuudesta ja aiheesta on tehty väitöstutkimuksia.

Vielä kaksikymmentä vuotta sitten kaikki oli uutta, mutta nyt tilanne on toisenlainen. Tänä päivänä koulun rehtori on asiantuntija vailla vertaa kun aiheina ovat koulu ja monikulttuurisuus. Jokaisessa puheessaan Hongisto korostaa kielen tärkeyttä

- Se on perusta kaikelle tasa-arvolle ja yhteiskuntaan integroitumiselle. Kielitaito mahdollistaa tasavertaisen elämän, kuten kouluttautua ja tehdä työtä tässä yhteiskunnassa. Kielenopiskeluun sijoittaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Mitä enemmän on erilaisuutta, sitä paremmin me sitä hyväksymme

Monet koulun oppilaat ovat todenneet, että Varissuolla ollaan suvaitsevaisia. Kukaan ei kiinnitä huomiota erillaisuuteen, siihen on jo totuttu. Normaalikoulussa opiskelee lapsia, jotka ovat perheidensä ainoa todellinen linkki Suomalaiseen yhteiskuntaan. Tulevaisuudessa koulu vaikuttaa lähiön elämään vieläkin voimakkaammin

- Me haluamme olla koulu keskellä kylää. Sellainen koulu, johon voi tulla sekä lapset että vanhemmat. Haluamme tarjota enemmän harrastusmahdollisuuksia, jotta perheet voisivat yhdessä elää koulun jälkeistä elämää tämän talon sisäpuolella.

Lähteet: YLE Turku