Sisäministeri Holmlund pitää Jonkan kritiikkiä perusteltuna

Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) sanoo, että oikeuskansleri Jaakko Jonkan kritiikki hätäkeskusuudistuksen alkuvaihetta kohtaan on perusteltua. Ongelmat on Holmlundin mukaan kuitenkin otettu huomioon uudistuksen kakkosvaiheessa.

Kotimaa
Anne Holmlund
Anne HolmlundYLE

Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) sanoo, että oikeuskanslerin selonteko hätäkeskusuudistuksesta on perusteellinen ja kritiikki oikeutettua. Holmlund kuitenkin muistuttaa, että kritiikki koskee uudistuksen alkuvaihetta 2000-luvun alussa.

Uudistuksia jatketaan juuri siksi, että virheet päästään korjaamaan.

Hätäkeskuslaitoksen johtamisen ongelmiin on Holmlundin mukaan puututtu ja tilanne on parantunut Martti Kunnasvuoren astuttua laitoksen johtoon. Holmlund tosin myöntää, että alueellisesti keskuksissa voi vielä olla ongelmia, jotka vaikeuttavat henkilöstön saamista keskuksiin.

Holmlund yhtyy oikeuskansleri Jaakko Jonkan näkemykseen siitä, että hätäkeskuksissa tarvitaan monenlaista osaamista. Olisikin hyvä, että päivystäjillä olisi vaihteleva taustakoulutus, sanoo Holmlund. Osalla pitäisi olla esimerkiksi terveydenhuollon erityisosaamista.

Myös tietojärjestelmäongelmiin on vastattu, sanoo Holmlund.

-Uusi järjestelmä on tilattu, eduskunta on kiirehtinyt sitä useaan otteeseen. Hätäkeskusten tietojärjestelmä on kuitenkin erittäin monimutkainen, se pitää rakentaa käsityönä.

Holmlund uskoo, että hätäkeskuksiin saadaan jatkossa riittävästi ammattitaitoista väkeä.

- Kursseja on oltava riittävästi ja niitä on järjestettävä alueelliset erityistarpeet huomioon ottaen.

Lähteet: YLE Uutiset