1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Fukushiman työntekijöitä evakuoitiin savun takia

Osa Fukushiman ydinvoimalan työntekijöistä evakuoitiin maanantaina aamupäivällä Suomen aikaa, kun voimalan reaktoreista alkoi nousta savua. STUK arvioi, että ilmaan päässeet savu ja höyryt johtuivat todennäköisesti reaktoreissa olevan paineen alenemisesta.

Ulkomaat
Ydinreaktorin raunioista nousee harmaata savua
Fukushiman työntekijöitä evakuoitiin harmaan savun takia.Reuters

Joitakin tunteja sen jälkeen kun 3-reaktorista tuli ulos harmaata savua, myös 2-reaktori alkoi syöstä valkoista savua. 3-reaktorin tupruttaminen näytti aiheuttaneen piikin säteilylukemiin, mutta lukevat alenivat myöhemmin. Savua tuli reaktorista kahden tunnin ajan, kertoo yleisradioyhtiö NHK. 3-reaktori on ainoa, jonka polttoaineessa on käytetty erittäin radioaktiivista plutoniumia.

STUK:n mukaan voimaloista vastaava Tepco teki päivällä lennon voimala-alueen yli ja kuvasi reaktoreita lämpökameralla. Tässä yhteydessä reaktoreiden polttoaineen lämpötilan todettiin olevan vakaa ja ilmaan päässeet savu ja höyryt johtuivat todennäköisesti reaktoreissa olevan paineen alenemisesta.

Pelastustöissä on ollut savutakaiskujen lisäksi menestystä. Sähkökaapelit on viimein saatu kytkettyä kaikkiin Fukushiman voimalan kuuteen reaktoriin. Tepcon mukaan viimeksi sähkö saatiin reaktoreihin 3 ja 4, jotka olivat pahiten vaurioituneet.

Sähköjen palauttaminen luo toivoa siitä, että reaktorien jäähdytysjärjestelmät saadaan käynnistettyä.

Uhkaavista käänteistä huolimatta Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n johtaja Yukiya Amano on varma, että Japani selättää lopulta kaikki ydinvoimalan ongelmat. Amano uskoo, että Japani saa lopulta historiansa pahimmaksi äityneen ydinonnettomuuden kunnialla aisoihin.

- Minulla ei ole epäilystäkään siitä, etteikö kriisiä selätettäisi, Amano sanoi maanantaina.

Japanin hallitus on ilmoittanut, että Fukushiman ydinvoimala suljetaan, kun pelastusoperaatio on ohi.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi