Billnäsin kyläyhteisö pelkää ruukkialueen häviämistä

Billnäsin historiallisen ruukkialueen uuden asemakaavan on tarkoitus valmistua tämän vuoden aikana. Raaseporissa Länsi-Uudellamaalla sijaitsevan Billnäsin kyläyhteisö on huolissaan ruukkialueen tulevaisuudesta, jos alueelle rakennetaan paljon uutta.

kulttuuri
Billnäsin ruukki, koskimaisema
Billnäsin ruukkiYLE/ Seppo Sarkkinen

Billnäsin alueen omistaja Olli Muurainen on väläytellyt julkisuudessa mittavia suunnitelmia ruukin alueen uudistamiseksi. Pro Billnäs -yhdistyksen puheenjohtajan Mia Salorannan mukaan kyläyhteisön ja maanomistajan mielipiteet alueen kehittämisestä eroavat toisistaan. Kyläyhteisö on Salorannan mukaan huolissaan siitä, säilyykö kulttuurimaisema ennallaan.

- Kyllähän se tiedetään, että Olli Muuraisella on tavoitteena saada vanhaan ruukkiin kansainvälinen kongressikeskus. Sinne tarvittaisiin hänen mukaansa massiivisiakin hotellirakennuksia ja muita kongressikeskuksen vaatimia tiloja.

Mia Salorannan mukaan käsityöläiset ja taiteilijat ovat muuttaneet pois ruukin alueelta sen jälkeen, kun rakennukset ja maat vaihtoivat omistajaa.

- Sen tyyppinen toiminta on oikeastaan hävinnyt. Toisaalta asukkaiden puolesta olisi toivottu, että pienimuotoista liiketoimintaa ja yritteliäisyyttä olisi jatkettu, mutta näillä näkymin näyttää siltä, että suurimuotoisemmat suunnitelmat tulevat valtaamaan ruukin vanhat rakennukset.

Kyläläiset ovat Salorannan mukaan huolissaan myös ruukin alueen vuokra-asuntojen kohtalosta. Maanomistaja on sanonut julkisuudessa olevansa valmis ostamaan alueen vuokra-asuntoyhtiön.

- Jos vielä Ruukkiasunnot valjastetaan tämän yhden yrityksen työntekijöiden asunnoiksi niin kuin on kaavailtu, alueen luonne muuttuu huomattavasti. Ja monien asukkaiden mielestä huonompaan suuntaan, Mia Saloranta sanoo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Pietari Kylmälä