Hobitti-elokuvia päästiin viimein kuvaamaan

Hobitti-elokuvia on viimein päästy kuvaamaan Uudessa-Seelannissa. Kamerat pyörähtivät käyntiin maanantaina. Peter Jacksonin tuotanto on viivästynyt ay-kiistan, tekijänoikeusriidan ja ohjaajavaihdosten takia.

viihde
Ian Holm näyttelee Bilbo Reppulia.
Ian Holm näytteli Bilbo Reppulia Taru sormusten herrasta-elokuvatrilogiassa.New Line Cinema

Kahdessa osassa julkaistavaa Hobittia piti alkuperäisen suunnitelman mukaan päästä kuvaamaan jo toissavuoden lopulla. Nyt ensi-iltoja on lykätty reilulla vuodella.

Ensimmäinen osa on tarkoitus nähdä ensi vuoden joulukuussa ja seuraava vuotta myöhemmin.

Kiistaa toisen perään

Hobittia ryhdyttiin valmistelemaan heti Sormusten herra -elokuvien suursuosion jälkeen, mutta tuotantoa on jouduttu lykkäämään useaan otteeseen.

Ensin kirjailija J.R.R. Tolkienin perikunta ja New Line Cinema -elokuvayhtiö riitelivät Taru sormusten herrasta –trilogian korvauksista. Lupaa Hobitin kuvauksiin ei herunut, ennen kuin aiemmista filmatisointikorvauksista päästiin sopuun. Myös ohjaaja Peter Jakson haastoi haastoi yhtiön oikeuteen saamatta jääneiden osuuksien takia. Jacksonin juttu kuitenkin soviteltiin oikeussalin ulkopuolella.

Paikalliset näyttelijäliitot vaativat Warner Bros -yhtiötä palkkaamaan tuotantoon tarvittavan väen varsinaisina työntekijöinä. Kiista johti työboikotteihin ja tuotantoyhtiön uhkaukseen siirtää kuvaukset pois Uudesta-Seelannista. Maan hallitus runnoi lopulta läpi muutoksen maan työlainsäädäntöön, jotta tuotanto saatiin pidettyä maassa. Tuotannossa työskentelevät päätyivät töihin alihankkijan nimikkeellä, eikä minimipalkkarajoja jouduta noudattamaan.

Tuotantoyhtiölle järjestettiin myös miljoonien arvosta veroetuja. Kuvausten siirtäminen olisi merkinnyt Uudelle-Seelannille arviolta 1,5 miljardin dollarin tappioita välillisiä tulonmenetyksiä.

Myös elokuvan kirjoittajista ja ohjaajasta on ollut epäselvyyttä. Alun perin Jackson valitsi Hobittien ohjaajaksi mm. Hellboy-elokuvista tutun Guillermo del Toron. Työpari päätyi myös käsikirjoittamaan elokuvan etsittyään ensin tarinalle sopivia kirjoittajia kahdeksan kuukauden ajan.

Del Toro muutti Jacksonin luo Uuteen-Seelantiin tuotantoa varten vuonna 2008. Hän kuitenkin jätti ohjaajan pestin viime vuonna jatkuvien viivästysten vuoksi ja Jackson päätti ohjata elokuvan itse.

Vanha kaarti ja Martin Freeman

Tolkienin kirjoittama Hobitti eli sinne ja takaisin kertoo ajasta ennen Sormusten herra -trilogian tapahtumia.

Siinä hobitti Bilbon elämä muuttuu kerralla, kun velho Gandalf ottaa hänet mukaan kääpiöretkikuntaan, joka aikoo valloittaa Yksinäisen vuoren valtakunnan takaisin sitä hallitsevalta lohikäärmeeltä. Tarina paljastaa myös, kuinka Bilbo löysi sormuksien sormuksen.

Pääroolissa Bilbona nähdään Martin Freeman, joka tunnetaan mm. Linnunradan käsikirja liftareille –filmatisoinnin pääosasta ja Konttori-sarjan brittiversiosta. Vanhaa Bilboa näyttelee Ian Holm, kuten aiemminkin. Mukana ovat myös Sormusten herrasta tutut Ian McKellen Gandalfina, Orlando Bloom Legolas-haltijana ja Andy Serkis Klonkkuna.

Lähteet: Reuters, AP, YLE Uutiset