1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

M-Real uskoo Kyröskoskeen

Metsäliitto uskoo Kyröskosken paperi- ja kartonkitehtaaseen. Uudet panostukset kotimaahan ovat olleet alalla viime aikoina harvinaisia, mutta konserniin kuuluva M-real investoi tänä vuonna kartonkituotannon lisäämiseen kymmenillä miljoonilla euroilla Kyröskoskella ja Äänekoskella.

Kuva: YLE / Antti Eintola

Lisäksi Kyron tehdasalueelle valmistuu ensi vuonna biovoimalaitos M-realin, Pohjolan Voiman ja Leppäkosken Sähkön yhteishankkeena.

- Kartonkimarkkinat käyvät nyt kuumana, sanoo Kyröskoskella vieraillut Metsäliiton toimitusjohtaja Kari Jordan.

- Pakkaaminen lisääntyy maailmassa. Toisaalta kuitupakkaus korvaa muovi-, metalli- ja lasipakkauksia. Me valmistamme korkealaatuisia pakkauskartonkeja, joille on kova kysyntä tietyillä elintarvikealoilla. Tämä antaa uskoa tulevaisuuteen.

- Tänne Kyröskoskelle tulevasta biovoimalasta saamme kilpailukykyistä energiaa, mikä tietenkin parantaa koko tehtaan kilpailukykyä, Kari Jordan sanoo.

Suomalaiset ovat hyvissä asemissa iskemään pakkauskartonkimarkkinoille.

- Alan keskeiset eurooppalaiset toimijat sijaitsevat nimenomaan Suomessa. Meillä on paitsi paljon tietotaitoa, myös erittäin hyvät ja pitkällä aikavälillä rakentuneet asiakassuhteet, Kari Jordan sanoo.

Viime vuodet ovat olleet kotimaiselle paperiteollisuudelle vaikeaa aikaa. Metsäliittokin on joutunut miettimään, mitä enää kannattaa valmistaa ja missä.

- Olemme keskittäneet panostuksiamme. Nyt keskitymme puutuotteisiin, sellunvalmistukseen, hygieniatuotteisiin ja kuluttajapakkauskartonkiin. Näiden neljän alueen tulevaisuuteen uskomme.