1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uimahallit

Uimahallikilpailun palkinto Pirjo Koivistolle

YLE Satakunta on palkinnut terveystieteiden maisteri, fysioterapeutti Pirjo Koiviston idean Porin vanhan uimahallin käyttösuunnitelmaksi. Suunnitelmassa halli muutettaisiin mm. ikäihmisten, invalidien ja yhdistysten yhteiseksi liikunta- ja kokoontumispaikaksi.

uimahallit
Porin vanha uimahalli.
Porin vanha uimahalli.Mika Viljanen / YLE

Pirjo Koiviston hallisuunnitelma kokonaisuudessaan:

Porin vanhan uimahallin uusi elämä voisi mielestäni toimia melko pienin muutoskustannuksin seuraavasti:

-ikäihmisten ja invalidien käyttöön siten, että isosta uimaaltaasta kattamalla voimistelu/ pyörätuolipeli/ tanssilattia

-hyppyallas madallettaisiin vesivoimistelua, vesijuoksua ja invalidien uimista varten. Pyörätuolilaisille ja vaikeavammaisille hissi veteen. Vuokrausta kuntoutuslaitoksille ja fysioterapeuteille, sillä nykyisin Diakonialaitos tietääkseni ainoa, josta fysioterapeutit voivat vuokrata allasta ja tämä olisi toinen ehkä toimivampi vaihtoehto.

-lastenaltaasta ja käytävätilasta kuntosali, jota voisivat käyttää pyörätuolilaiset ja seniorit. Huom. pulaa kaupungissa!

Positiivista, että tiloihin pääsee katutasolta myös pyörätuolilla ilman mitään remonttia.

-neurologien vastaanottotilat sekä pieni luentosali/ luentotila/ kokoustila yhteisiä palavereja varten.

-yhdistysten tilat tänne keskitetysti,= MS, Parkinson, Aivoverenkiertoelinsairaat, Afasia, Dementia, Selkäydinvammaiset jne. (maksavat vuokraa)

-päivittäiskokoontumistilat seniori-ikäisille, päivätansseja, bingoa, elokuvien katselua tms. toimintaa varten.

-tilaa voisi myös vuokrata kilpailuihin/ tapahtumiin, joita seniorit/ invalidit järjestävät.

Perusteluni:

-vesivoimistelua ja vammaisuinita varten riittää suht. pieni allas (hyppyallas) kunhan vesi on lämmintä. Kustannus pienen altaan lämmittämisestä alhaisempi kuin ison ja syvän altaan.

-kuntosaleja senioreille on yksityissektorilla, mutta pyörätuolilaisille ei ole.

- yhdistykset toimivat kaupungilla erillään ja kuitenkin monien toimintaideologia on suht. samanlainen ja lääkärinä on neurologi, joka voisi olla yhdistetysti samasta paikasta saatavilla.

- senioritoimintaa olisi hyvä olla keskitetysti yhdestä ja samasta paikasta, esim. ravintoloiden päivätansseihin ei kaikilla ikäihmisillä ole hinkua RAVINTOLA- paikan takia.

- aina tarvitsee ajatella, että tila voisi myös tuottaa ja vuokraamalla yhdistyksille, lääkärin vastaanotolle, tapahtumille, terapeuteille jne. se olisi mahdollista.

- suuriin korjauksiin ei kannata ryhtyä ja tämä uimahallin muutos kävisi mielestäni suhteellisen pienin muutoksin. Isojen altaiden lämmitys ja huolto pienenisi.

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi