Vanajan Laulu lähtee täpinöissään laulukisaan

Hämeenlinnalainen sekakuoro Vanajan Laulu pääsi yhtenä 12 kuoron joukkoon kilpailemaan Suomen paras kuoro tittelistä. Joukko on niin innoissaan tv-kisasta, että johtaja joutuu pitämään jalkoja maan pinnalla.

kuoromusiikki
Vanajan Laulu Hämeenlinnasta
Vanajan Laulu

Suomen paras kuoro –kilpailun finalistit esittäytyvät TV2:ssa lauantaina 19. päivä. Vaikka Vanajan Laulu on kiertänyt kilpailemassa kotimaassa ja maailmalla, tv-kilpailu on erilainen. Joskus huomio karkaa laulusta meikkeihin, pukuihin ja muihin valmisteluihin. Kuoronjohtaja Johanna Laukkanen saa muistuttaa harjoituksissa, mikä kisan itse asiassa ratkaisee. Nyt harjoitellaan!

Itseluottamusta Hämeenlinnassa ei puutu; netin etusivullaan kuoro ilmoittaa, että Vanajan Laulu on Suomen paras kuoro.

Harjoituksia ja hengenluontia

Ensimmäinen koitos on jo takana, kun Vanajan Laulu selvisi koelaulusta finalistien joukkoon. Varsinaiset kilpailulähetykset alkavat 26.2., ja voittaja selviää huhtikuun 16. päivä. Mitä kuoro harjoittelee ensimmäiseen lähetykseen? Pitkän linjan kuorolaiset Eeva Keskinen ja Tuija Roisko sanovat, että se on salaisuus. Toisen pakollisen kappaleen kuoro sai järjestäjiltä, toisen joukko on valinnut itse. Se on kuoron lyhyt ”käyntikorttikappale”.

- Olemme pitäneet myös annetusta kappaleesta. Se sopii meille ja voisi hyvin olla vakio-ohjelmassa. Toivomme hämeenlinnalaisilta aktiivisuutta, että he äänestäisivät meidät ainakin jatkoon. Pärjäämme etukäteisharjoittelulla ja toisiamme tsempaten, sanovat Eeva Keskinen ja Tuija Roisko.

Ulkonäkökin vaikuttaa

- Tv-kuvaus asettaa tiettyjä ulkoisia vaatimuksia, jotta kuoro näyttää kuvassa hyvältä ja värimaailma on oikea. Parhaillaan hankimme huiveja. Tietysti olemme vakoilleet muita kuoroja ja katsoneet, miltä he näyttävät.

- Olemme olleet vähän kuin taivaissa. Into on kova ja harjoituksissa supinaa. Vielä ei ole perhosia vatsasta, mutta katsotaan sitten kun suora lähetys alkaa. Ennen kisaa teemme vielä markkinointia ja hankimme sponsoreita, sanovat Eeva Keskinen ja Tuija Roisko.

Innon lisäksi matkassa on kokemusta

Vanajan Laulu on koonnut kuorolaisia jo yli 20 vuoden ajan. Kuoro toimii Vanajaveden opiston siipien suojissa, aktiivisia laulajia on yli 40. Heistä 35 lähtee mukaan kisaan. Vanajan Laulu kutsuu itseään sekakuoron lisäksi kirjokuoroksi. Syyksi Tuija Roisko selittää sen, että mukana on kaikenlaista ja -ikäistä väkeä mitä erilaisimmista ammateista. Kuoron juuret ovat Vanajan Laulun ikää syvemmällä; mukana on mm. entisten Ratamon ja Hämeenlinnan Kansankuoron laulajia. Kuoro on sekoitus uusia ja vanhoja laulajia.

Vanajan Laulu on kiertänyt Irlannissa, Espanjassa, Puolassa, Saksassa, Unkarissa, Virossa ja Venäjällä. Kuoro on julkaissut kaksi levyä ja tehnyt yhteistyötä mm. Hämeenlinnan kaupunginteatterin kanssa.

Lähteet: YLE Häme