Oluen eksotiikka kiehtoo maistelijoita

Suomessa oluen maistelu on vielä verrattain tuore laji. Se on saapunut maahamme viinin maistelun vanavedessä. Pääasiallisesti harrastajat ovat miehiä, mutta joukosta löytyy myös naisia.

Kuva: YLE / Kaje Komulainen

Monet viinillä maistelun aloittaneet ovat huomanneet, että olut onkin itse asiassa parempi maistelukohde, koska makuvalikoima on laajempi.

- Vaihdoin viinit olueen, koska huomasin laajemman ja erilaisen makuvalikoiman, sanoo kokkolalainen Jeremias Hiekka, joka on tuhannen kolmensadan oluen lisäksi maistellut noin tuhatta viiniä ja neljää sataa erilaita whiskyä.

Alkot ja ravintola ovat myös huomanneet kuluttajien kasvavan innostuksen uusiin olutmerkkeihin. Tästä syystä yhä useammin voi maistaa jonkun pienpanimon tuotteita, vaikka Argentiinasta tai Jamaikalta.

Tarjontaan ovat tulleet myös uudet eksoottiset makuelämykset, kuten esimerkiksi mämmin, banaanin ja kirsikan makuiset huurteiset.

Tunti per pullo

Itse oluen reittaaminen on tarkkaa puuhaa. Sitä voi verrata viinin maisteluun sillä toimintatapa on sama. Oluesta arvioidaan tuoksua, makua ja visuaalista ilmettä. Tuttu porukka jakaa saman pöydän ääressä yhden pullon niin, että jokainen arvostelija saa pien suutuntuman. Yhden pullon arvostelu saattaa kestää jopa tunnin.

Osa reittaajista on vienyt maistelun ihan uudelle tasolle yhdistämällä oluen ja muut nautintoaineet

- Juustot käyvät oluen kanssa erittäin hyvin yhteen, sanoo Jermias Hiekka Kokkolasta.

Oluiden maistelu ja arvostelu on myös maailmalla kovassa huudossa. Amerikasta löytyy reittaaja, joka on maistellut ja arvioinut n 23 000 erilaista olutta. Lisäksi arvosteluita varten on perustettu oma Internetsivusto.