1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Putin: Medvedev päättää Venäjän Libya-kannan

Vladimir Putinin Libyan sotaa koskevat lausunnot ovat hänen yksityisajatteluaan, eivätkä heijasta Venäjän virallista kantaa, sanoo Putinin tiedottaja. Putin vertasi maanantaina YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymää Libya-operaatiota ristiretkeen.

Ulkomaat
Vladimir Putin
Reuters

- Pääministeri Putinin lausunnot eivät ole muuta kuin hänen oma mielipiteensä. Vain valtionpäämiehen (presidentti Medvedevin) lausunnot kuvastavat Venäjän virallista kantaa, ilmoitti Putinin lehdistöedustaja. Hän puhui toimittajille Putinin Slovenian-vierailun yhteydessä.

Putin arvosteli maanantaina ankarasti YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä sallia iskut Libyaan. Putinin mukaan liittouman toiminta Libyassa muistuttaa lännen keskiaikaisia ristiretkiä. Päätös lentokieltoalueesta tehtiin hänen mielestään väärin perustein.

Putin katsoi myös, että maiden sisäisiin asioihin puuttuminen on Yhdysvaltojen ulkopolitiikassa vallitseva tapa.

Muutamaa tuntia myöhemmin Venäjän presidentti Dmitri Medvedev tuomitsi Putinin ristiretki-lausunnon. Medvedev sanoi, että ristiretki-termin käyttämistä ei voi hyväksyä, eikä se kuvaa Libyan tilannetta.

Medvedev totesi, että Venäjä on kiinnostunut osallistumaan rauhanturvaoperaatioon Libyassa, vaikka se ei osallistu sotilastoimiin. Venäjä on valmis toimimaan myös välittäjänä Libyan kriisin ratkaisemiseksi.

Kyseessä on pahin julkinen erimielisyys Putinin ja Medvedevin välillä. Venäjällä järjestetään ensi vuoden alussa presidentinvaalit, mikä saattaa vaikuttaa maan johtomiesten lausuntojen jyrkkyyteen.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi