Syyria pidätti ihmisoikeusliikkeen johtajan

Syyrian viranomaiset ovat pidättäneet maan eteläosassa ihmisoikeusliikettä johtaneen Loay Husseinin. Viranomaiset ovat myös tehneet myönnytyksen mielenosoittajille ja erottaneet eteläisen maakunnan epäsuositun kuvernöörin.

kansannousut

Syyrian ihmisoikeuksia valvovan järjestön mukaan Loay Hussein pidätettiin kotoaan sen jälkeen kun talon ovi oli lyöty sisään. Husseinin kohtalosta ei ole tietoa.

Hussein oli levittänyt internetissä ihmisoikeuksia peräävää julistusta. Häntä pidettiin Syyrian eteläosassa viisi päivää jatkuneiden mielenosoitusten johtajana. Mielenosoituksissa vaadittiin myös poliittisia vapauksia ja korruption kitkemistä.

Mielenosoitukset keskittyivät Daraan kaupunkiin. Internetissä levinneissä videoissa nähdään kuitenkin, että ihmisiä on ollut koolla muuallakin. Maanantaina kuvatuissa filmeissä nähdään mielenosoituksia pääkaupungin Damaskoksen esikaupungissa sekä eräässä Etelä-Syyrian kylässä.

YK:n ihmisoikeusjärjestö vaatii Syyriaa selvittämään mielenosoittajien kuolemantapaukset Daraassa, missä turvallisuusjoukot tukahduttivat protestit kyynelkaasulla ja myös ampumalla.

Syyrian viranomaiset tekivät tiistaina myönnytyksen mielenosoittajille ja erottivat eteläisen maakunnan kuvernöörin Faisal Kalthoumin.

Lähteet: AP, Reuters