1. yle.fi
  2. Uutiset

Valosta apua syövän hoidossa

Kun syöpä muodostaa etäkasvaimia, on potilaan ennuste aina huono. Usein ensimmäiset etäpesäkkeet löytyvät imusolmukkeista. Tutkijat ovat päässeet jäljille syöpäsolujen leviämisreiteistä ja kehittäneet uuden hoitomenetelmän: syövän valohoidon, jonka avulla on pystytty estämään syövän leviämistä. Valohoidolla tuhotaan syöpäkasvaimen lähistöllä olevia imusuonia ja niiden kuljettamia syöpäsoluja.

terveys
Sairaanhoitaja vaihtaa potilaan tiputuspussia sairaalahuoneessa.
Sairaanhoitaja antaa sytostaattihoitoa HUS:n Syöpätautien klinikalla Helsingissä.Yle

Syöpäpotilaan verenkierrossa on jatkuvasti miljoonia syöpäsoluja, mutta ne eivät silti välttämättä levitä tautia elimistössä; olosuhteet verisuonissa ovat niin hankalat.

- Sen sijaan imusuonijärjestelmä on luonnostaan viemärijärjestelmä, joka kerää ylimääräisiä soluja ja kuona-aineita elimistöstä. Syöpäkasvaimen on helppo päästä sitä pitkin imusolmukkeisiin, ja siksi imusolmuke on hyvin usein se ensimmäinen paikka, mistä etäpesäke löytyy, sanoo tutkija Tuomas Tammela Helsingin yliopistosta.

Akatemiaprofessori Kari Alitalon ryhmä on osoittanut, että monet syöpäkasvaimet tuottavat luonnostaan aineita, jotka houkuttelevat imusuonia. Imusuonet puolestaan toimivat syöpäsoluille ikään kuin moottoriteinä, joita pitkin ne siirtyvät elimistössä.

- Osa syöpäsoluista jää imusuonten sisään jumiin ja ikään kuin "kytemään". Näitä mikroskooppisen pieniä soluja ei pystytä millään röntgen- tai magneettikuvauksella näkemään, Tammela jatkaa.

Valohoito tuhoaa syöpäsolut

Tammela kertoo potilaasta, jolla oli pohkeessaan melanooma. Se oli levinnyt nivusalueen imusolmukkeeseen. Melanooma poistettiin pohkeen alueelta, ja myös syöpäsolujen saastuttamat imusolmukkeet poistettiin nivusalueelta. Potilas näytti kliinisesti tautivapaalta, kunnes noin neljä kuukautta hoidon jälkeen hän tuli vastaanotolle: melanooma oli levinnyt.

Tutkimusryhmän tavoitteena onkin, että imusuonissa piilevät syöpäsolut voitaisiin tuhota valohoidolla leikkauksen yhteydessä. Tutkimuksessa potilaille annettiin valolle herkkää lääkeainetta, verteporfiinia, minkä jälkeen syöpäaluetta laseroitiin ja imusuonet tuhottiin.

- Leikkauksen yhteydessä voidaan välimatka kasvaimen ja etäpesäkkeen väliltä käsitellä hoidolla, jolla saadaan mahdollisesti pienet mikroskooppisetkin tuumorisolut poistettua. Siten vähennetään tai kokonaan poistetaan tuumorikuorma potilaasta ja parannetaan ennustetta, Tammela iloitsee.

Samaa menetelmää käytetään estämään silmänpohjan ikärappeumaan liittyvää verisuonten liikakasvua.

Kirurgian yhdistäminen valohoitoon vähensi merkittävästi kasvainten uusiutumaa. Tutkimuksissa noin 65 prosenttia kasvaimista aiheutti uusiutuman.

- Valohoidolla saimme pudotettua sen noin kymmeneen prosenttiin eli siitä oli todella merkittävä etu, Tammela sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi