Ilmatieteen laitos tutkimaan sähköverkkoja uhkaavia avaruusmyrskyjä

Ilmatieteen laitos on valittu johtamaan EU-hanketta, jossa tutkitaan avaruussäämyrskyjen vaikutusta sähköverkon toimintaan. Myrskyt voivat aiheuttaa sähkökatkoja ja tuhota muuntajia. Näin on käynyt aiemmin esimerkiksi Pohjois-Amerikassa ja Ruotsissa.

Kotimaa

Hankkeessa tutkitaan avaruussäämyrskyjen aikana sähköverkkoihin syntyviä haitallisia geomagneettisesti indusoitavia virtoja (GIC). Hankkeen tavoitteina on arvioida ilmiön Euroopassa aiheuttamaa riskiä ja luoda Euroopan sähköverkoille soveltuvan ennustusjärjestelmän prototyyppi. Vastaavanlainen järjestelmä on jo koekäytössä Yhdysvalloissa.

Hankkeen puitteissa on tarkoitus selvittää, mitä erittäin voimakas avaruussäämyrsky voisi tehdä Euroopan maiden sähköverkoille. Esimerkiksi vuonna 2003 voimakas myrsky pimensi Malmössä 50 000 taloutta puoleksi tunniksi. Vuonna 1989 Kanadassa taas pimeni koko Quebecin provinssi, ja muuallakin Pohjois-Amerikassa oli ongelmia.

- Suomessa ei ole merkittävää riskiä avaruussäämyrskyjen aiheuttamista sähkökatkoista. Sähköverkko kestää ilmiön hyvin, sanoo erikoistutkija Ari Viljanen.

Viljasen mukaan riskejä selvitettäessä myös tutkitaan, voisiko avaruussäämyrskyn jossain päin Eurooppaa aiheuttama sähkökatko levitä. Maiden kantaverkkojen yhä lisääntyvän yhteenkytkennän takia tämä voi olla periaatteessa mahdollista.

- Esimerkiksi Malmön ja Quebecin katkot aiheuttaneet myrskyt eivät vielä olleet voimakkaimpia mahdollisia, Viljanen toteaa.

Kolmivuotiseen hankkeeseen osallistuvat Suomi, Ruotsi, Britannia, Unkari, Venäjä ja Yhdysvallat.

Avaruussäällä tarkoitetaan Maan ionikehän ja lähiavaruuden muuttuvia olosuhteita. Sen ilmiöt ovat pääasiassa sähkö- ja magneettikenttien muutoksia sekä vaihteluita alueella liikkuvien hiukkasten määrissä ja energiatasoissa. Avaruussään tutuin ilmentymä on revontulet.

Lähteet: YLE Uutiset