1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Näin syntyy suomalaisten suosikkimaljakko

Alvar Aallon suunnittelemat Aalto-maljakot ovat hämeenlinnalaisen Iittalan myydyimpiä tuotteita. Aalto-tuotteet tunnetaan laajalti myös maailmalla, sillä ne ovat kansainvälisesti Iittalan tunnetuimpia lasiesineitä.

Aalto-maljakoita

Aalto-tuotteita on tehty käsityönä Hämeenlinnassa Iittalan lasitehtaalla joka päivä jo 75 vuoden ajan.

- Täytyy siinä olla melkein lasinen sydän, kun tästä lasialasta tykkää ja siinä viihtyy, sanoo hämeenlinnalainen puhaltajamestari Heikki Punkari. Hän tutustui lasialaan jo koulupoikana paiskiessaan kesäisin hanttihommia Iittalan lasitehtaalla.

Heikki Punkari on Iittalan lasitehtaalla yksi niistä harvoista, jotka osaavat suupuhaltaa Aalto-maljakoita. Suosikkimaljakon puhaltaminen on haaste.

- Siinäkin on omat vaikeutensa. Se on erittäin tarkka tehtävä siinä mielessä, että saa sen lasijakautuman hyväksi.

- Väreissäkin on eroja. Varsinkin punainen on todella hankala tehtävä, että värit tuovat omat lisänsä lasinpuhaltamiseen. Tämä johtuu siitä, että värilasi käyttäytyy vähän erilailla kuin kirkas lasimassa, kertoo Punkari.

Aalto-maljakosta löytyy lukuisia eri värivaihtoehtoja ja kokoja. Vuosikymmenien kuluessa yksi Aalto-esineistä eli 160 millimetrinen maljakko on vakiintunut suomalaisen muotoilun ikoniksi. Aalto-maljakoiden suosiosta kotimaassa ja maailmalla kertoo se, että niitä puhalletaan Iittalan lasitehtaalla joka päivä. - Yhden maljakon valmistaminen vaatii jopa kahdeksan ammattilaisen työpanoksen, kertoo puhaltajamestari Heikki Punkari

- Ensin tehdään pikkuposti. Sen päälle otetaan uutta lasia ja tehdään tuplaposti. Tuplapostin annetaan jäähtyä hetken. Sitten puhaltaja laittaa siihen lisää lasia, kuuppaa, muotoilee, jäähdyttää ja puhaltaa lasin vormuun. Sitten toinen puhaltaja tulee ja ottaa lasin muotista ja laittaa sen irtilyöntihollariin jäähtymään. Viimein kantaja tulee ja ottaa lasin irti hollarista ja vie sen uuniin, Punkari kertoo.

- Seuraavana päivänä lasiesineen matka jatkuu erilaisten jälkikäsittelyvaiheiden jälkeen pakkaamoon. Ja sieltä varastoon ja kuluttajalle.

75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi lasinpuhaltajat ovat ottaneet käyttönsä vanhat puumuotit. Puisiin muotteihin puhalletaan kolmea eri Aalto-maljakkoa alkuperäisissä väreissä. Keräilijöiden riemuksi kaikki maljakot numeroidaan yhdestä seitsemäänkymmeneen viiteen.

Iittalan lasitehtaalla on kaikkiaan parisataa työntekijää ja töitä tehdään kahdessa vuorossa.