Rynnäkkökivääri houkuttelee kisaladulle

Kontiolahdella kisataan parhaillaan kovatasoisia sotilaiden SM-hiihtoja. Nelipäiväisessä tapahtumassa ampumahiihtostadionin laduilla mittelee 350 varusmiestä, puolustusvoimien työntekijää ja reserviläistä. Perinteisen maastohiihdon ja ampumahiihdon rinnalla kisataan myös rynnäkkökivääriampumahiihdossa.

rynnäkkökiväärit
Varusmiehet rynnäkkökivääriampumahiihtokisoissa.
YLE / Mari Itkonen

Lapin Lennostoa edustava Janne Stenbäck on yksi vajaasta sadasta rynnäkkökivääriampumahiihtokisaan osallistuvasta varusmiehestä.

- Laji on kyllä aika tuntematon minulle. Näitä kisoja varten käytiin viime viikolla kerran ampumassa rynnäkkökiväärillä, mutta toisaalta ihan hyvinhän tuo tuntui osuvan, joten ihan luottavaisin mielin lähden kisaan, toteaa Stenbäck.

- Taso on kyllä näissä kisoissa todella kova. Täällä on mukana Suomen parhaimpia ampumahiihtäjiä, joten pitää saada kyllä nollia tauluun, jos meinaa palkintosijoille päästä, pohtii Tykistöprikaatia edustava Ristomatti Hakola ennen kisaa.

Hakola voitti rynnäkkökivääriampumahiihdon sotilaiden SM-tittelin ja Janne Stenbäck sijoittui sijalle 30.

Rynnäkkökivääri lisää osanottajia

Vuosittaisia SM-kisoja pidetään tärkeinä puolustusvoimille.

- Puolustusvoimathan markkeeraa itseään Suomen suurimpana kuntokouluna ja näissä kisoissa nähdään se kovin kärki. Täällä kisaavat hyvässä hengessä niiin kilpaurheilijat kuin kuntourheilijatkin rinta rinnan, toteaa kilpailusihteeri, yliluutnantti Mika Räisänen Pohjois-Karjalan Prikaatista.

Rynnäkkäkivääriampumahiihdon mukaan ottaminen sotilaiden SM-kisoihin on kasvattanut osallistujamäärää.

- Varusmiehet tulevat palvelusaikanaan rynnäkkökiväärin kanssa varsin tutuksi, joten lajiin on helppo tulla mukaan. Siinä lienee piilee tämän lajin viehätys, pohtii Räisänen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Mari Itkonen