Tervo: Ei lukijaa kiinnosta, kuka kirjan kustantaa

Kirjailija Jari Tervo ei pidä kustannusalan myllerrystä mitenkään merkittävänä asiana lukijoiden kannalta.

kirjallisuus
Jari Tervo
Jari Tervo.YLE

Maanantaina kerrottiin, että WSOY:lle kymmenen vuotta romaanejaan kirjoittanut Tuomas Kyrö siirtyi toisen kustannusyhtiön, Siltalan, leipiin. Moni tunnettu kirjailija on jättänyt WSOY:n viime vuosina yhtiön johtajavaihdosten jälkeen ja kirjailija-kustantaja -suhdetta on puitu julkisuudessakin.

WSOY:lle kirjoittavan Tervon mukaan julkisessa keskustelussa kustannusalan kähinöistä on kuitenkin suuri mittakaavavirhe.

- Kovasti vauhkotaan siitä, kuka julkaisee miltäkin kustantamolta. Se ei kiinnosta lukijoita tipan tippaa. Suomessa on miljoona kotia, jossa on esimerkiksi Kalle Päätalon kirjoja valtava rivi. Harva täydellisen Päätalo-sarjan omistajista tietää, kuka hänen kustantajansa on. Se on muuten Gummerus.

- Olen vakaasti sitä mieltä, ettei kirjoja lueta sen vuoksi, että joku on ne kustantanut, vaan koska joku on ne kirjoittanut, Tervo painottaa.

Käynnissä luonnollinen kehitys

Tervon mukaan näyttäisi siltä, että Suomessakin ollaan siirtymässä sellaiseen eurooppalaiseen normaalitilanteeseen, jossa kirjailijat itse harkitsevat oman tilanteensa mukaisesti, mikä kustantamo julkaisee heidän kirjansa. Leimallisesti tiettyä kustantamoa edustavien kirjailijoiden määrä tulee vähenemään.

Kirjailijat puolestaan voivat kentän jakautuessa aina paremmin, Tervo muistuttaa.

- Tässä kustantamokähinässä on unohtunut yksi oleellinen asia: Millä tavalla se on vaikuttanut kustannettavaan kirjallisuuteen? Ei millään. Kaikki ne kirjat on kustannettu, jotka ansaitsevat tulla kustannetuiksi.

- Eihän kirjailija voi olla muuta kuin tyytyväinen siihen, jos maassa on enemmän kustantajia. Se on erittäin hyvä tilanne. Joka kerta, kun maahan perustetaan uusi kirjakauppa tai kustantamo, niin kyllä kirjailijan kannattaisi silloin aplodeerata yksin työhuoneessaan.

Tervolla itsellään on pitkä sopimus WSOY:n kanssa.

- Eli mun ei pidä harkita, minne vien seuraavan käsikirjoitukseni. Uuden romaanin pitäisi ilmestyä ensi syyskuussa.

Lähteet: YLE Uutiset