1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vihanneksissa korkeita radioaktiivisuuspitoisuuksia Japanissa

Japanin terveysministeriö on löytänyt korkeita radioaktiivisuuspitoisuuksia vihanneksissa lähellä Fukushiman turmaydinvoimalaa. Uutistoimisto Kyodon mukaan radioaktiivisuutta löydettiin kaikkiaan 11 erilaisesta vihanneksesta. Japanin pääministeri Naoto Kan kielsi ihmisiä syömästä lehtivihanneksia Fukushiman maakunnassa.

Uutistoimisto Kyodon mukaan korkeita arvoja löydettiin muun muassa parsakaalista, pinaatista, kaalista ja kukkakaalista.

Pääministeri Naoto Kan sanoi, että Fukushiman maakunnasta ei saa enaa viedä vihreälehtisiä vihanneksia ja parsakaalta. Myös naapurimaakunnan Ibarakin tulisi pidättäytyä maidon ja persiljan viennistä radioaktiivisuuden vuoksi.

Yhdestä Fukushiman lehtivihanneslaadusta löytyi 82 000 becqereliä cesiumia, mikä ylittää 164-kertaisesti Japanin laissa sallitun määrän. Lisäksi jodia oli 15 000 becquereliä, mikä on seitsenkertainen sallittuun verrattuna, terveysministeriö kertoi.

Jos ihminen syö sata grammaa kyseessä olevia vihanneksia kymmenen päivän ajan, se vastaa noin puolta siitä radioaktiivisuuden määrästä, minkä ihminen saa vuosittain normaalisti, Japanin terveysministeriö vertasi.

Yhdysvaltain viranomaiset kielsivät keskiviikkona, että maahan ei saa tuoda maitoa tai pinaattia neljästä Japanin maakunnasta Fukushiman lähistöltä.