NÄKÖKULMA: Homokohulla eduskuntaan?

Maanantaina alkanut Älä alistu -kampanja on käynnistänyt jälleen nettikeskusteluissa myrskyn homoseksuaalien oikeuksista.

Vaalit 2011
Janne Mällinen
Tiina Jutila / YLE

Nuortenmedia Nuotan kampanja halusi lehden vastaavan päätoimittajan mukaan rohkaista jokaista elämään itse omaa elämäänsä. Nuottalaisten tulkinnan mukaan homoseksuaalisuus ei ole se tapa, jolla Jumala on tarkoittanut ihmistä elämään.

Nuotan vastaava päätoimittaja totesi haastattelussamme, että Jumala on tarkoittanut miehen ja naisen solmimaan avioliiton. Sanomaa vahvistettiin nuotan verkkosivuilla videolla, jossa 20-vuotias Anni kertoo, kuinka hän ”luopui” uskon avulla biseksuaalisuudestaan.

Muutaman kristillisen nuortenjärjestön kampanja on herättänyt hämmennystä ja kampanjasta irtisanoutujia oli heti valmiina pitkä rivi. Useissa lausunnoissa korostettiin että Nuotan tarjoama ”homous on ok, kunhan et toteuta sitä” -ajattelutapa on henkistä väkivaltaa.

Nuorisokampanja on myrkkyä kirkolle. Viime syksyn homomyrskyn jälkeen parantuneet haavat on revitty jälleen auki ja yleisöosastojen keskustelu erilaisine uskontotulkintoineen luiskahtaa hallinnasta kuin saippuapala.

Jo eilen kirkosta eroavien määrä kääntyi selkeään nousuun, yli viidensadan. Tänään eroakirkosta.fi -sivusto arvioi eroajia olevan jo yli 1 900.

Kirkko alkoikin lyödä jarruja päälle harvinaisen nopeasti. Tällä kertaa ei odoteltu sunnuntaisaarnaan saakka, kun koko evankelis-luterilaisen kirkon voimakkaimmalla äänellä puhuva arkkipiispa Kari Mäkinen aloitti kampanjan arvostelun.

Mäkinen korostaa, että kirkolle homoseksuaalitkin ovat täysiarvoisia ihmisiä joilla on oikeus rakkauteen, läheisyyteen ja lämpöön - heidän ei tarvitse kätkeytyä tai vaieta. Mäkinen kertoi myös kannanotossaan, että kirkolla ei ole mitään tekemistä nuortenmedia Nuotan kampanjan kanssa.

Totta toinen puoli: kampanjaa oli järjestämässä kuusi järjestöä. Niistä kaksi toimivat kirkon piirissä ja kirkko rahoittaa osittain niiden toimintaa.

Näitäkin suurempi moottori voi tässä kaikessa kohelluksessa olla kuitenkin pian pidettävät vaalit. Kun suuret puolueet ovat korostaneet pitkään rationaalista valtionhoitolinjaa, niin varsinainen liikkuvien äänien kauppa käydään tunteilla ja arvopolitiikalla. Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit ovat tässä hyviä.

Suuret eduskuntapuolueet ovat ajaneet kohtuullisen yksilökeskeisiä ja vapaamielisiä arvoja ja suurin osa kansasta näyttää jakavan nämä arvot omassa elämässään. Samalla entistä syvemmälle nurkkaan ovat ajautuneet arvokonservatiivit, siis ne tyypit, jotka lukevat Raamattua ihan tosissaan ja joiden mukaan miehen ja naisen roolit ovat erilaisia.

Nuotan kampanja iskee välillisesti juuri tähän rakoon. Kaikki tämä noussut kohu tarkoittaa jälleen hetkellistä kirkosta eroamisten lisääntymistä, mutta keskustelu sataa myös toiseen laariin. Syksyn homokeskustelu aiheutti jäsenpaon kirkosta - samaan aikaan kristillisdemokraattien oven takana oli jono uusista jäsenistä.

Lieneekö sattumaa, että kristillisen nuortenmedian vastaavan päätoimittajan vaimo on ehdolla eduskuntavaaleissa? Jotka muuten pidetään juuri kätevästi vajaan kuukauden kuluttua tästä kaikesta kohusta.

Ehkäpä juuri tämän takia arkkipiispa Mäkinen niin halukkaasti irtisanoutui koko hankkeesta. Kirkko haluaa etäisyyttä politiikasta.

Lähteet: Janne Mällinen kirjoittaja on YLE Uutisten kulttuuritoimituksen päällikkö