Lotta Svärdin perustamisesta 90 vuotta

Lotta Svärd -järjestön perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 90 vuotta. Sotien jälkeen lakkautetun naisten maanpuolustusjärjestön 90-vuotisjuhlaa on vietetty tänään keskiviikkona Suomen Kansallisoopperassa.

Kotimaa

Pienempiä juhlia järjestettiin jo viime viikonloppuna viidellä eri paikkakunnalla. Syynä juhlien hajauttamiseen on lottien korkea keski-ikä, 88 vuotta, Lotta Svärd Säätiöstä kerrotaan.

Kansallisoopperassa järjestettävään pääjuhlaan osallistuivat myös tasavallan presidentti Tarja Halonen ja presidentti Martti Ahtisaari puolisoineen.

Maaliskuussa 1921 perustetusta järjestöstä kehittyi jatkosodan aikana maailman suurin naisten vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö. Lottia oli tuolloin noin 232 000.

Järjestöllä oli tärkeä merkitys Suomen itsenäistymisessä ja itsenäisyyden säilyttämisessä. Lotat vapauttivat sotavuosina noin 100 000 miestä maanpuolustustehtäviin ja huolehtivat talvi- ja jatkosodassa merkittävän osan sotilaiden muonituksesta ja lääkinnästä.

Järjestö lakkautettiin suojeluskuntayhteyksiensä vuoksi marraskuussa 1944.

Aina lottia ei ole aina juhlittu valtiovallan ja puolustusvoimien johdon kera. Valtiovallan täyden tunnustuksen lotat saivat vasta 20 vuotta sitten Finlandia-talolla järjestetyssä 70-vuotisjuhlassa.

Lähteet: YLE Uutiset