Elizabeth Taylor - lapsitähdestä seksisymboliksi

Maailman tunnetuimpiin näyttelijöihin kuulunut Elizabeth Taylor kuoli pitkään sairastettuaan maaliskuun 23. päivänä 2011. Näyttelijälegendan elämä oli värikäs - sitä sävyttivät lukuisat avioliitot, sairaudet ja loistoroolit.

kulttuuri
Elizabeth Taylor poistumassa pyörätuolilla CNN:n tiloista.
Elizabeth Taylor poistumassa pyörätuolilla CNN:n tiloista sen jälkeen, kun hän oli ollut Larry Kingin haastateltavana toukokuussa 2006.Reuters-TV

Elizabeth Rosemond Taylor syntyi 27.2.1932 Lontoossa, mutta perhe muutti toisen maailmansodan alkaessa Yhdysvaltoihin. Tunnettuna kauneudestaan jo lapsena Taylor sai ensimmäisen roolinsa jo 9-vuotiaana elokuvassa There's One Born Every Minute. Ensimmäisen suuren roolinsa Taylor teki elokuvassa Lassie palaa kotiin vuonna 1943.

Hän oli yksi valovoimaisimmista 1900-luvun filmitähdistä, ja Taylor saikin Oscar-palkinnon kahdesti parhaasta naispääosasta. Ensimmäisen kerran elokuvasta Ei rahasta vuodelta 1960 ja toisen kerran elokuvasta Kuka pelkää Virginia Woolfia vuodelta 1966.

Taylor oli naimisissa kahdeksan kertaa ja peräti kahdesti walesilaisnäyttelijä Richard Burtonin kanssa. Nämä kaksi liittoa olivat kuuluisia myrskyisyydestään. Huhujen mukaan hän oli vielä ennen kuolemaansa avioitumassa pitkäaikaisen kumppaninsa viihdemanageri Jason Wintersin kanssa.

Richard Burtonin kanssa hän myös teki osan tunnetuimmista elokuvistaan, kuten Kleopatra (1963) ja Kuinka äkäpussi kesytetään (1967). Muita hänen tunnettuja elokuviaan ovat muun muassa Paikka auringossa (1951), Kissa kuumalla katolla (1958) ja Äkkiä viime kesänä (1959).

Taylor oli ensimmäinen näyttelijä, joka ansaitsi elokuvaroolistaan miljoona dollaria ( Kleopatra). Taylorin valtteja olivat tuuheat silmäripset, jotka tekivät hänestä erityisen kuvauksellisen.

Vuonna 2000 Englannin kuningatar aateloi Elizabeth Taylorin ansioistaan näyttelijänä. Aateloinnin jälkeen hänet tunnettiin Dame Elizabeth Taylorina. 2000-luvulla Taylorilla todettiin sydämen vajaatoiminta, johon hän lopulta myös menehtyi. Sydänsairauden lisäksi Tayloria piinasivat selkäkivut (Taylor loukkasi selkänsä vakavasti viidesti), lonkkavaivat ja toistuvat keuhkokuumeet. Omien sanojensa mukaan hänellä oli myös osteoporoosi ja synnynnäinen skolioosi. Lisäksi häneltä leikattiin sekä aivokasvain että melanooma.

Taylor ystävystyi elämönsä aikana monien viihdealan huippuartistien kanssa, ystäväpiiriin kuuluivat mm. Elton John ja Michael Jackson. Taylor toimi ahkerasti erilaisissa hyväntekeväisyysjärjestöissä, etenkin aidsin vastainen taistelu oli hänen sydäntään lähellä.

Tayloria jäivät kaipaamaan neljä lasta, kymmenen lastenlasta ja neljä lapsenlapsenlasta lukemattomista faneista puhumattakaan.

Lähteet: YLE Uutiset