Narsissit tuovat kevään Turkuun maanantaina - talvivauriot paljastuvat lähiviikkoina

Turun kaupunki istuttaa perinteiset narsissit Yliopistonkadulle ja Teatterisillalle ensi viikon maanantaina ja tiistaina. Kukat on istutettu normaalisti pääsiäisen alla. Lämpenevä kevät antaa mahdollisuuden istutuksiin nyt maaliskuun puolella.

kukat
Narsisseja istutuspurkeissa.
Narsissit odottavat jo ensi viikon istutuksia.YLE / Sami Tammi

Turun viherliikelaitokselle alkuvuosi on ollut työntäyteinen jo ennen istutuksiakin, sillä puiden leikkaukset ovat parhaillaan loppusuoralla. Viherliikelaitoksen johtajan Mari Helinin mukaan puiden osalta talvehtiminen on sujunut hyvin.

Myös viime vuonna Aurajoen rannoille istutetut kirsikkapuut näyttävät selvinneen talven yli vaikkakin kymmenkunta puuta reilusta kahdestasadasta istutetusta onkin kuollut. Nämä korvataan myöhemmin keväällä uusilla.

- Kesä oli kuiva ja perään tuli kova talvi. Tämä yhdistelmä juuri istutetulle puulle ei ole kovin hyvä, Mari Helin toteaa.

Elävinä säilyneissä sen sijaan näkyy jo pullistuneita silmuja, joten tänä vuonna kirsikkapuut varmasti kukkivat kaupunkilaisten iloksi.

Lumien sulaminen paljastanee korjattavaa

Viherliikelaitoksella pelätään, että lumien sulaessa puistoista ja kadunvarsilta paljastuu paljon korjattavaa.

- Tämä on tosi iso ongelma kaikkialla Suomessa, varsinkin nyt, kun on ollut kovaluminen talvi. Se on todella kallista korjata aurauskalustojen jälkiä. Meillä on katukiveyksiä, pensaita ja puita rikki, mutta vielä ei vahinkojen laajuudesta tiedetä, Helin toteaa.

Kulttuurivuodelle lisäresurseja

Myös viherliikelaitos on mukana kulttuuripääkaupunkivuoden järjestelyissä lisätyin resursein. 12 työntekijää on irrotettu nimenomaan kulttuurivuoden tapahtumien hoitoon. He avustavat sekä kaupungin että yksityisten tapahtumien suunnittelussa ja jälkihoidossa.

- On ollut pakko varautua tähän. Siivottavaa ja suunniteltavaa varmasti riittää, Helin arvelee.

Lisäksi muutama puutarha-ammattilainen lähtee Tallinnaan tekemään Turun osuuden paikallisiin juhlallisuuksiin. Mari Helin paljastaa, että ainakin tuli on mukana turkulaisten installaatiossa Tallinnan vanhan kaupungin kupeessa.

- Tallinna kutsui mukaan kesäkukkakilpailuun. Tätä lähdemme tekemään innolla toukokuussa.

Lähteet: YLE Turku / Sami Tammi