1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lukio

Lukiodiplomi ei tuo takuupisteitä pääsykokeisiin

Taito- ja taideaineiden lukiodiplomi ei ole vakiinnuttanut asemaansa korkeakoulujen pääsykokeissa. Lisäpisteitä se tuo vain muutamassa oppilaitoksessa.

Kouvolan Lyseon Lukion abiturientit Nana Matikkala ja Markus Koijärvi aikovat kuvataidealalle. Kuva: Antti Kolppo

Kouvolan Mediamajassa on esillä Kouvolan lukioiden kuvataiteen diplomitöitä. Lyseon lukion abiturientti Markus Koijärvi valitsi sarjakuvalleen aiheeksi häpeän.

-Tämä kertoo työttömän miehen häpeästä. Puhekuplien syytökset ovat miehen päänsisäisiä syytöksiä. Todellisuudessa kyse on yhteiskunnan häpeästä, Koijärvi kertoo.

Taide- ja taitoaineiden päättötyön, lukiodiplomin suorittaa vuosittain 2500 lukiolaista. Sen voi tehdä kaikkiaan kahdeksassa aineessa. Suosituin niistä on kuvataide. Nana Matikkalan diplomityö käsittelee perhettä taiteessa. Hän aikoo Aalto Yliopiston taideteolliseen opiskelemaan kuvataiteen opettajaksi.

- Halusin verrata itseäni ja Albert Edelfeltiä. Kummallekin meistä perhe on tärkeä ja Edelfelt on yksi esikuvistani, Matikkala sanoo.

Diplomikurssit lukioille vapaaehtoisia

Lukiodiplomi kehitettiin kymmenen vuotta sitten taide- ja taitoaineiden ylioppilaskokeeksi. Se ei kuitenkaan ole saanut vakiintunutta asemaa pääsykokeissa. Lisäpisteitä siitä saa vain muutamassa korkeakoulussa. Lukioille diplomikurssien järjestäminen on vapaaehtoista, Kouvolassa niitä järjestetään kaikissa lukioissa. Kouvolan Lyseon lukiossa diplomin voi kuvataiteen lisäksi suorittaa urheilussa ja musiikissa.

-Siitä saa yhden lukiokurssin ja harjoitusta pitkäjänteiseen itsenäiseen työskentelyyn. Hyötyä on varmasti esimerkiksi työpaikkaa hakiessa ja on se ainakin näyttö ahkeruudesta, kuvataiteen lehtori Kaarina Pusila sanoo.

Sarjakuvaa ja taiteen ilosanomaa

Tämän kevään abiturientit Nana Matikkala ja Markus Koijärvi aikovat vakaasti taiteen alalle. Koijärven ala on sarjakuva. Pessimistinen ja yhteiskuntakriittinen linja pitää:

-Olisi sikakovaa olla maailmankuulu tai ainakin Suomessa kuuluisa sarjakuvapiirtäjä. Vaikkei Lahden Muotoiluinstituutissa diplomista lisäpisteitä saakaan, niin luulisin, että sarjakuva-alalla siitä on hyötyä.

- Jossain vaiheessa minusta kuullaan vielä, kun haluan levittää taiteen sanomaa myös muille ihmisille. Kuvataiteen opettajan ammatissa voin saada nuoret ja lapset kokemaan taiteen tärkeäksi. Itselleni se on intohimo, Nana Matikkala sanoo.