1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Erektiokuvia IRC-galleriassa esitellyt mies sai sakkoja

Internetissä tapahtunut sukupuolisiveellisyyden loukkaus on johtanut ensimmäistä kertaa rangaistukseen Suomessa. Kolmekymppinen perheellinen mies oli julkaissut lähikuvia erektiossa olevasta peniksestään IRC-galleriassa.

Kotimaan uutiset
Poliisi seuraa nuorten suosimassa IRC-galleriassa käytävää keskustelua.
YLE

Helsingin poliisilaitoksen virtuaalinen lähipoliisiryhmä huomasi vuoden 2010 lopussa IRC-Galleriassa käyttäjän, joka oli lisännyt palveluun useaan kertaan kuvan omasta erektiossa olevasta peniksestään.

Kuviin oli lisätty tekstejä, joissa luki esimerkiksi ”ihanaaah” ja ”lurps;)”. Profiileissa oli mukana myös miehen oma kasvokuva ja oikeaan nimeen viittaava sähköpostiosoite. Aina kun ylläpito oli poistanut profiilin ilmiantojen seurauksena, oli mies tehnyt uuden ja jatkanut toimintaansa.

Kuvista oli tullut useita paheksuvia viestejä ja ylläpitoon oli ilmoitettu sivuston sääntöjen vastaisista kuvista useita kymmeniä kertoja. Asiasta tehtiin rikosilmoitus sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta.

Mies oli myös hakenut ”nettiseksiseuraa” ja kertonut tykkäävänsä paljastelusta. Hän oli lähettänyt viestejä usealle naiselle ja tytölle, joista nuorimmat olivat noin 12-vuotiaita. Näyttöä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai sen yrityksestä ei tapauksen luonteesta huolimatta kuitenkaan saatu.

Miehen henkilöllisyys selvisi poliisin omien tutkimusten avulla. Miehelle kirjoitettiin teosta kaksikymmentä päiväsakkoa, josta hänen tuloillaan tuli maksettavaa 120 euroa. Mies ei kiistänyt tekoaan ja kertoi olevansa pahoillaan tapahtuneesta.

Tapauksen jälkeen virtuaalinen lähipoliisiryhmä on selvittänyt myös toista samankaltaista tapausta.

Sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen määritellään rikoslain 17 luvun 21§:ssä. Yleensä tekotapana on pahennusta aiheuttava alaston esiintyminen julkisella paikalla. Myös osa julkisella paikalla virtsaamisista käsitellään tämän pykälän mukaisina, jos virtsaaminen tapahtuu usean ihmisen nähden ja teko aiheuttaa pahennusta.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi