1. yle.fi
  2. Uutiset

Anttola jatkaa Tiiä häntä -visassa

Anttolan yhtenäiskoulu on selviytynyt jatkoon Tiiä häntä-visassa. Anttola oli Ristiinan Yöveden koulua parempi pistein 12-9.

Tiiä häntä
Tuomari Vesa Raasumaa laskee lopullisia pisteitä.
Tuomari Vesa Raasumaa laskee lopullisia pisteitä.YLE / Aleksi Laamanen

Anttola ratkaisi visan tietämällä AIV-rehun nimen alkuperän, ensimmäisen Suomessa valmistetun mopedin nimen ja Pekingin kaupungin nimen hieman ristiinalaisia tarkemmin.

Muuten visa eteni tasaväkistä tahtia. Sananselityksessä Yövesi on nokkelampi pistein 2-1.

Yöveden joukkueessa kilvoittelivat Erkki Saastamoinen, Konsta Nupponen ja Jesse Tolvanen. Anttolaa edustivat Sini Siekkinen, Tanja Partanen ja Santeri Vauhkonen.

Kouluvisan juontaa Satu Haapanen. Kalevankankaan lohkon tuomarina on rehtori Vesa Raasumaa.

Näitä kysyttiin:

1. Mistä AIV-rehun lyhenne tulee?

2. Kuuluuko Ahvenanmaa Suomelle vai Ruotsille?

3. Vuonna 2010 Suomen tietokirjailijoiden Tietopöllö-palkinnon voitti eräs lasten ja nuorten kirjasarja, jossa kaksi poikaa seikkailee ja ihmettelee maailman menoa mm. Helsingissä, supersankareina, päiväkodissa ja Suomessa. Mitkä ovat näiden poikien nimet: a) Lauri ja Lasse, b) Mauri ja Matti, c) Tatu ja Patu?

4. Sananselitykset

5. Mikä oli ensimmäinen Suomessa valmistettu mopedi?

6. Mainitse kolme neljänumeroista lukua, jotka tarkoittavat samaa lukua kuin alkuperäinenkin, kun käännät sen ylösalaisin.

7. Missä suoritettiin tiettävästi viimeinen kuolemantuomio Suomessa rauhanaikana? Tuomio pantiin täytäntöön 1820-luvulla. a) Turussa, b) Pieksämäellä, c) Tampereella?

8. Mikä kaupunki? 3 pisteen vihje: Kaupungilla on yli 3000 vuoden historia. Kublai-kaani teki tästä kaupungista pääkaupungin ensimmäistä kertaa vuonna 1272. 2 pisteen vihje: Vuoden 2008 kesäolympialaiset järjestettiin tässä kaupungissa. 1 pisteen vihje: Kaupungin merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat Kielletty kaupunki ja Taivaallisen rauhan aukio.

Vastaukset:

  1. keksijänsä Artturi Iivari Virtasen etukirjaimista, 2.Suomelle, 3. Tatu ja Patu, 5. Helkama Hopeasauma, 6. esimerkiksi 1001, 1111, 1691, 1881 ja 1961, 7. Pieksämäellä, 8. Peking (tai Beijing mandariinikiinan mukaisessa muodossa)

Lue seuraavaksi