1. yle.fi
  2. Uutiset

Urheilupuisto välieriin Kalevankankaan lohkosta

Urheilupuiston yläkoulu Mikkelistä selvitti tiensä Tiiä häntä -visailun välieriin. Urheiluipuisto oli niukasti Anttolan yhtenäiskoulua parempi pistein 10 - 9.

Tiiä häntä
Yleisö seuraa jännittyneenä miten kisassa käy.
Yleisö seuraa jännittyneenä miten kisassa käy.YLE / Aleksi Laamanen

Kalevankankaan koululla Mikkelissä käydyn lohkon finaalin tasosta kertoo se, että vain yksi kysymys jäi vaille oikeaa vastausta. Sofi Oksasen Puhdistus-kirjan tapahtumapaikka oli nuorille arvoitus.

Ratkaisevan piste-eron Urheilupuisto nykäisi Sananselitys-tehtävässä. Se tiesi tarkemmin myös ne kuusi kaupunkia, jotka olivat Suomessa keskiajalla.

Urheilupuiston joukkueessa kilpailivat Ville Kirjavainen, Emilia Pöyry ja Niko Nurhonen. Anttolaa edustivat Sini Siekkinen, Tanja Partanen ja Santeri Vauhkonen.

Visan juonsi Satu Haapanen. Tuomarina oli rehtori Vesa Raasumaa.

Savolinnan lohko käynnistyy ensi tiistaina 29.3. Suora lähetys Normaalikoulun tiloista alkaa klo 10.34.

Näitä kysyttiin:

1. Mihin maahan sijoittuvat pääosin Sofi Oksasen kirjan Puhdistus tapahtumat?

2. Kello on 14.29. Harri menee sisään ovesta A ja Jukka sisään ovesta B. Harrin jälkeen ovesta A menee Jaana ja 31 minuutin päästä Niina tulee ovesta B. Paljonko kello on, kun Niina tulee ovesta?

3. Aku Ankka -lehden ensimmäinen näytenumero Suomessa julkaistiin joulukuussa, mutta minä vuonna?

4. Sananselitykset

5. Mikä on tonsuuri?

6. Mikä on suosittu amigurumi?

7. Suomessa oli keskiajan lopulla kuusi kaupunkia - mitkä?

8. Mikä kaupunki? 3 pisteen vihje: Kun tästä kaupungista tuli maansa pääkaupunki, tarvittiin tulipalon jälkeinen uudelleenrakennus. Asemakaavan rakennuksia piirtämään valittiin Carl Ludvig Engel, jonka klassistinen arkkitehtuuri vastasi uudelleenrakennuskomitean johtajan ihanteita. 2 pisteen vihje: Kuningas Kustaa Vaasa perusti kaupungin Forsbyn eli Koskelan keskiaikaisen kylän paikalle kesäkuussa 1550. Noin sata vuotta myöhemmin kaupunki siirrettiin Vironniemelle, jolla nykyisin sijaitsee muun muassa Senaatintori. 1 pisteen vihje: Kaupungissa sijaitsee 6 tiede- ja taideyliopistoa, muun muassa Aalto-yliopisto, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Vastaukset:

  1. Viroon, 2. kello on 15.00, 3. vuonna 1951, 5. Paljaaksi ajeltu päälaki. Tonsuuri tehdään munkkisääntökuntaan kuulumisen merkiksi eli kun liitytään luostarin jäseneksi. Tosin tätä ei tehdä ihan kaikissa munkkikunnissa, 6. virkattu pieni pehmolelu, 7. Turku, Viipuri, Porvoo, Rauma, Ulvila ja Naantali, 8. Helsinki

Lue seuraavaksi