Vuoden työllistäjä kantaa yhteiskuntavastuunsa

Kouvolalainen CTS Engtec on Vuoden esimerkillinen työllistäjä. VATES-säätiö palkitsi yrityksen vammaisten ja osatyökykyisten työllistämisestä.

Säätiöt ja apurahat
CTS Engtecin toimitusjohtaja Antti Lukka (vas.) ja Parik-säätiön työvalmennuksen kautta työllistetty Jani. (arkistokuva)YLE / Eijaleena Martikainen

Kouvolalainen Jani tuli yhtiöön töihin Parik-säätiön työvalmennuksen kautta. Hän suoritti säätiössä oppisopimuksella tietojenkäsittelyn ammattitutkinnon. Lisäksi hän on opiskellut tietotekniikkaa itsenäisesti Internetin avulla.

- Työ on tuntunut mielenkiintoiselta ja monipuoliselta. Hoidan juoksevia asioita, esimerkiksi matkalippujen noutoja ja teen siinä sivussa ATK-töitä. Työn suola onkin se, että aamulla ei tiedä millainen päivä on edessä, Jani kertoo.

Jani arvelee, ettei olisi saanut nykyistä työtään ilman Parik-säätiön apua. Hänen mukaansa ATK-alan avoimet työpaikat ovat kiven alla. Työhönsä Jani on hyvin tyytyväinen.

- Päivääkään en vaihtaisi pois, hän kommentoi.

Työllistäminen on eettinen kannanotto

CTS Engtecin toimitusjohtajan Antti Lukan mukaan yhtiössä oli jo pidempään pohdittu, miten se voisi kantaa hieman enemmän yhteiskuntavastuuta. Koska Parik-säätiöön oli olemassa kumppanuussuhde, yhteistyö laajentui luonnollisesti.

Janin lisäksi yhtiöön on tulossa toinenkin työntekijä Parik-säätiön työvalmennuksen kautta. CTS Engtec ei saa työllistämiseen yhteiskunnan tukea. Toimitusjohtaja Lukan mukaan sillä ei tässä yhteydessä ole edes merkitystä.

- Tämänkokoisessa yhtiössä työvoiman saaminen niin sanotusti halvalla ei voi olla ratkaiseva tekijä. Muut seikat painavat vaa’assa enemmän, hän sanoo.

Vammaisten ja osatyökykyisten työllistäminen yhtiössä onkin eettinen käytännön kannanotto.

- Voisi sanoa niin, että ostimme itsellemme oikeuden valittaa korkeista työnantajamaksuista. Suomessa yrittäjät valittavat aika paljon siitä, että joutuvat maksamaan paljon sivukuluja palkan päälle Suomen hyvän sosiaaliturvan takia. Samanaikaisesti yrittäjät eivät kuitenkaan tee työtä sen eteen, että sosiaaliturvan varassa elävien määrä olisi pienempi, Antti Lukka muotoilee.

Työntekijöiden vahvuudet ja heikkoudet huomioidaan

Toimitusjohtaja Lukka kertoo Janin työnteon lähteneen käyntiin erinomaisesti. Hän sanoo, että työllistämisratkaisun takana seisoo koko yhtiö, ja se on koettu onnistuneeksi.

- Perusperiaate oli, että me emme työllistä ketään työllistämisen itsensä takia. Tai sen takia, että saisimme positiivista mainetta. Työtehtävät, jotka Janille ja toiselle tulevalle työntekijälle osoitetaan, ovat töitä joita täällä joka tapauksessa tehtäisiin, Lukka sanoo.

Parik-säätiön kautta työllistetyt työntekijät eivät saa yhtiössä varsinaista erityiskohtelua.

- Tietysti jokaisella työntekijällä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, joita on pyrittävä mahdollisuuksien mukaan huomioimaan, Antti Lukka toteaa.

CTS Engtec tekee Suomessa ja ulkomailla teollisuuden suunnittelua, projektinhoitoa ja konsultointia yhteensä 150 työntekijän voimin.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Pyry Ojala