1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palvelutalot

Hoivakoti odottaa ensimmäisiä asukkaitaan

Oulun kaupungin uusi ikäihmisten hoivakoti on vihdoinkin viittä vaille valmis. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan Rajakylään rakennettuun hoivaan ensi viikolla.

Huonekalut on saatu jo suurimmaksi osaksi paikoilleen. Tällaisia yhteisiä oleskelutiloja löytyy hoivakodista useita. Kuva: YLE

Rajakylän Ruiskukkatien ja Koisotien risteykseen rakennetusta monitoimitalosta löytyy yhteensä kolme hoivaosastoa. Laitospaikkoja on 90:lle ikäihmiselle. Hoivaosastojen lisäksi saman katon alta löytyy myös kehitysvammaisten autetun asumisen yksikkö Taatontupa, kirjasto sekä Rajakylän kotihoito.

Uutta hoivakotia on odotettu Oulussa pitkään, sillä kaupungissa on ollut pulaa vanhusten laitoshoitopaikoista.

- Valtakunnallisten linjausten mukaan ikäihmisten ympärivuorokautinen hoito pitäisi järjestää muualla kuin laitoksissa. Me olemme Oulussa lisänneet tätä tehostettua palveluasumista voimakkaasti, mutta niitäkin, jotka tarvitsevat laitoshoitoa, on aina. Rajakylän hoiva rakennettiin juuri sitä varten, vanhustyön johtaja Anna Haverinen linjaa.

Tällä hetkellä Oulun kaupungin neljässä hoivakodissa on yhteensä yli kolmekymmentä ikäihmistä ylipaikoilla. Suurin osa lisäpaikoista saadaan purettua nyt, kun Rajakylän hoiva valmistuu. Kaupunki yrittää päästä kaikista ylipaikoista eroon kevään aikana. Asian hoitamista on vaatinut myös sosiaali- ja terveyslautakunta.

- Tavoitteena on, että kaikki pysyvät lisäpaikat saadaan purettua kesäkuun loppuun mennessä. Uskon, että siihen päästään, Haverinen sanoo.

Rajakylän hoivan rakentaminen aloitettiin Oulussa elokuussa 2009. Se on tullut maksamaan noin neljätoista miljoonaa euroa. Hoiva oli tarkoitus saada käyttöön jo tämän vuoden tammikuussa, mutta aikataulut pettivät urakoitsijaongelmien vuoksi.