Koe uusi yle.fi

Ajokorttilaki lisää ajokokeita ja koulutusta

Uusi ajokorttilaki vie B-ajokortilla raskaampia matkailuvaunuja ajavat kuljettajat ajokokeeseen. Laki uusii myös moottoripyöräluokat, ja moottoripyöräluokasta toiseen siirtyvä ajaja joutuu aina lisäkoulutukseen.

ajokortit
Ajokortti, jossa näkyvät ajoneuvoluokat.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Muutosten takana on Euroopan Unionin ajokorttidirektiivi. Ajokorttilain on tarkoitus astua voimaan tammikuussa 2013.

Tällä hetkellä B-ajokortilla saa kuljettaa perävaunua, kunhan yhdistelmän kokonaispaino ei ylitä 4250 kiloa. Uudessa ajokorttilaissa B-kortilla raskaampien yhdistelmien kuljettamiseen vaaditaan erityinen ajokoe. Ajokoe pitää suorittaa, jos B-korttilainen haluaa kuljettaa yhdistelmää, joka painaa vähintään 3500 tai enintään 4250 kiloa.

Hallintoneuvos Eija Maunu liikenne- ja viestintäministeriöstä muistuttaa, että vaihtoehtona on suorittaa BE-kortti, johon kuuluu myös teoriakoe. Silloin saa kuljettaa mitä tahansa B-luokkaan kytkettävää perävaunua.

- Se edellyttää vähän ylimääräistä suoritusta, mutta siinä ei ole painojen tarkkailua, Maunu toteaa.

A2-moottoripyöräluokka

Moottoripyöräilijöiden uusi ajokorttiluokitus vie moottoripyöräilijöitä lisäkoulutukseen. Kun laki astuu voimaan, ajokorttiluokkiin tulee yksi moottoripyöräluokka lisää.

A1-luokan moottoripyöräkorttia ei voi enää entiseen tapaan vaihtaa 18-vuotiaana suoraan A-luokan kortiksi. A1:n ja A:n väliin tulee uusi luokka A2- Maunun mukaan se vastaa nykyisen A-luokan alussa olevaa kahden vuoden aikaa.

Lakiuudistuksen myötä moottoripyörästä toiseen siirtyminen vaatii aina lisäsuorituksia, jossa kahden vuoden kokemus luetaan hyväksi. Myös ikäraja muuttuu raskaimmassa luokassa:

- Jos suorittaa A-luokan kuljettajaopetuksen ja tutkinnon kautta, ikä nousee jopa 24 vuoteen. Mutta jos mennään kahden vuoden kokemuksella ja lisäkoulutuksella, voidaan siirtyä kahden vuoden jaksoissa eteenpäin eli vähimmäisikä on 20 vuotta, Maunu sanoo.

Lähteet: YLE Lappi / Elina Melamies