1. yle.fi
  2. Uutiset

Japanin tuho arvioitu maailman kalleimmaksi luonnonkatastrofiksi

Japanin hallituksen uusi arvio toissaviikkoisen hävityksen hinnaksi on 220 miljardia euroa. Maanjäristyksen ja tsunamin tuho on aiheuttamassa täten kalleimmat korjaustyöt, mitä historia luonnonkatastrofista tuntee. Summa on lähes nelinkertainen verrattuna esimerkiksi hirmumyrsky Katrinaan.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijät työskentelevät vaurioituneen Fukushiman ydinvoimalan päävalvontahuoneen juurella.
Pelastustyöntekijät työskentelivät tsunamissa ja sen aiheuttamissa räjähdyksissä vaurioituneen Fukushiman ydinvoimalan päävalvontahuoneen juurella 23. maaliskuuta.EPA / AFP Photo / HO / TEPCO

Esimerkiksi Koben tuhoisa maanjäristys vuonna 1995 maksoi Japanin hallitukselle noin 70 miljardia euroa.

Yhä uhkaava säteilyriski tuntuu myös maatalouden kukkarossa. Fukushimassa, missä yritetään jatkuvin ponnisteluin estää ydinvoimalaa ylikuumenemasta, on kielletty yhdentoista eri kasviksen syöminen säteilymittausten perusteella. Paikalliset tuottajat eivät saa myydä kasviksiaan.

Japanin tuhossa kuolleiden määräksi on keskiviikkona vahvistettu jo lähes 9 500. Kadonneiden määrä on miltei 15 000.

Luonnontuhon laukaisema ydinturma Japanissa on saanut päättäjiä varpailleen Euroopassa. Saksan liittokansleri Angela Merkel menee pisimmälle keskiviikkoisessa lausunnossaan, jossa hän vaatii mahdollisimman aikaista luopumista ydinvoimasta.

EU päätti keskiviikkona kaikkien 143 reaktorinsa testaamisesta Helsingissä pidetyssä ydinturvakokouksessa. STUK on jo aloittanut oman selvityksensä Suomen ydinvoimaloiden äärioloriskeistä, jotka tarkoittavat täällä lähinnä paukkupakkasia.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi