Kiina pyrkii rajoittamaan tupakointia

Kiina aikoo kieltää tupakoinnin monilla julkisilla paikoilla. Maan terveysministeriön mukaan kielto tulee voimaan toukokuun alussa.

Ulkomaat

Tupakointikiellon sanotaan koskevan esimerkiksi linja-autoja, ravintoloita ja baareja, kertoo BBC. Työpaikoilla saa jatkossakin polttaa.

Alunperin tupakointikiellot oli määrä ottaa käyttöön jo tammikuussa, mutta tässä ei onnistuttu muun muassa puutteellisen lainsäädännön vuoksi.

Toisaalta syitä olivat uutistoimisto Xinhuan mukaan myös tupakan halpa hinta ja syvälle juurtunut tupakointikulttuuri.

Vieläkään viranomaiset eivät ole ilmoittaneet kuinka kiellot pannaan täytäntöön ja millaisia rangaistuksia niiden rikkomisesta mahdollisesti annetaan.

Tupakoinnin rajoittaminen on Kiinassa haastava tehtävä. Sauhuttelua yritettiin rajoittaa Shanghaissa ennen viime vuonna järjestettyä maailmannäyttelyä, mutta tulokset jäivät laihoiksi. Monet jatkoivat tupakointia välittämästä kaupunkiin ilmestyneistä kieltokylteistä.

Tupakoinnin arvioidaan olevan ainakin osasyynä noin miljoonan kiinalaisen kuolemaan vuosittain. Kiinassa on maailman eniten tupakoitsijoita; lähes neljännes väestöstä eli noin 300 miljoonaa kiinalaista tupakoi.

Lähteet: AP, AFP