EU ei olekaan syyllinen pilkunviilaukseen

Yksittäinen terveystarkastaja käyttää suurta valtaa tulkitessaan elintarvikemääräyksiä. Suomalaisen lainsäätäjän mukaan EU on syytön moniin kansalaisia raivostuttaviin päätöksiin.

Kotimaa
Mies kahvilan kassalla.
Elintarvikealan yrittäjät ovat ärsyyntyneet tiukoista elintarvikesäädöksistä. Yittäjien mielestä laki suosii teollisia tuotteita tuoreiden raaka-aineiden sijaan.

Kun ulkoilumajalla ei saa paistaa munkkeja, eikä tuoretta kalaa saa nostaa merestä ravintolaan, osoittaa syyttävä sormi usein Euroopan unionin suuntaan. Sama on tilanne silloin kun kalakukkoon tarvittavia muikkuja ei saa perata kalliolla ja lapsen päiväkotiin saa viedä synttäriherkkuja vain kaupan pakkauksessa.

EU-määräyksethän ne varmaan on tässä takana?

- Tässä tapauksessa sillä väitteellä ei ole perää, sillä EU-lainsäädäntö lähtee hyvin pitkälti siitä, että kaikennäköisten ja -kokoisten toimijoiden pitää päästä helposti markkinoille. Jos pilkunviilausta esiintyy, niin sitä haluavat varmasti yksittäiset terveystarkastajat ja eläinlääkärit, sanoo eläinlääkintöylitarkastaja Sebastian Hielm Maa- ja Metsätalousministeriöstä.

Me rapautamme siis ruokakulttuuriamme ihan itse.

- Suomen kunnissa on tässä asiassa itsemääräämisoikeus. Jos jossain kunnassa päätetään että halutaan olla hyvinkin tiukkapipoisia esimerkiksi hygienialainsäädännön noudattamisessa, niin kyllä siihen hyvät mahdollisuudet on, Hielm näkee.

Kinkku kuivumaan Esplanadille?

EU:n taakse piiloutuminen on hämmentänyt myös Helsinkiin ravintolan perustanutta Henri Alénia.

- Jos Barcelonassa saa kadulla roikkua kuivamassa kinkku, niin mitenköhän käy kun laitan tohon Esplanadille kinkun roikkumaan? Kauankohan kestää että on poliisi, palokunta ja Evira paikalla, eli ei ne ole säädökset samat kaikissa maissa.

Samat säädökset eivät välttämättä päde edes koko kaupungissa.

- Yksi terveystarkastaja sanoo, että lihaa ei saa pakastaa ravintolassa, toinen sanoo, että saa, Alén kertoo kokemuksistaan.

Alénin mielestä on myös nurinkurista, että säädösten tiukoilla tulkinnoilla ajetaan ravintoloita käyttämään teollisia valmisteita tuoreiden raaka-aineiden sijasta.

Tuhat allekirjoitusta munkkien puolesta

EU:ta on turha syyttää siitäkään, että helsinkiläisellä Maunulan Majalla ei enää saa paistaa munkkeja, eikä leipoa mitään muutakaan. Keittiöremontin yhteydessä tehdyssä terveystarkastuksessa huomattiin, että paikasta puuttuu ilmastointihormi EI 120, ja peli oli sitä myöten selvä.

Lähes 50 vuotta paikan vetonaulana olivat herkulliset munkit, joten mikrolämmitetyt pakasteet eivät ymmärrettävästi asiakkaiden mieltä lämmitä. Yrittäjä Kaija Aalto on laittanut kahvilan tiskille adressin Paremman pullan puolesta. Sen on kuukaudessa allekirjoittanut yli tuhat ihmistä.

Joihinkin asioihin on luvassa parannusta, kun laki ensi syksynä muuttuu ja lupaviidakkoa karsitaan.

- Elintarvikehuoneistojen ennakkohyväksynnästä luovutaan miltei täysin. Myös omavalvontasuunnitelman hyväksynnästä luovutaan. Se on ollut kova kynnys, millä on kyykytetty näitä toimijoita ja vaadittu heiltä jopa mahdottomia asioita, Hielm myöntää.

Perusasetelma on kuitenkin edelleen sama. EU ei sulje yhtään katukahvilaa tai ratsaa muikkukukkokuljetuksia. Suomalainen virkamies voi sen halutessaan tehdä.

Lähteet: YLE Uutiset / Markus Tiittula