1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Arctic Sean kaappaajille vankeustuomioita

Venäjällä on tuomittu kuusi ihmistä vankeustuomioihin Arctic Sea -aluksen toissavuotisesta kaappauksesta. Miesten tuomiot vaihtelevat seitsemästä 12:een vuoteen, kertovat venäläiset uutistoimistot. Aiemmin tuomion on saanut kolme muuta syytettyä.

Oikeudenkäynti järjestettiin Arkangelin kaupungissa. Tuomittujen joukossa on venäläinen, latvialainen, virolainen ja kolme kansalaisuudetonta miestä, kertoo uutistoimisto Itar-Tass.

Aiemmin on tuomittu kolme muuta kaappaukseen osallistunutta. He saivat 3 - 7 vuoden tuomiot.

Arctic Sea kaapattiin Ruotsin rannikolla heinäkuun lopulla vuonna 2009. Laiva kuljetti puutavaraa Pietarsaaresta Algeriaan.

Alus ja sen 15-henkinen miehistö oli pitkään kateissa, kunnes Venäjän laivaston sota-alus pysäytti rahtialuksen elokuussa Atlantilla lähellä Kap Verden saaria.

Laivasto rynnäköi laivaan ja vapautti kaapatun aluksen miehistön.

Erikoinen tapaus johti aikanaan lukuisiin arvailuihin kaappauksen todellisista taustoista. Eräiden arvailujen mukaan laiva olisikin salaa kuljettanut S-300-ohjuksia Iraniin. Venäjä on kiistänyt ohjusväitteet. Laivan tutkineiden Maltan viranomaisten mukaan aluksesta ei havaittu jälkiä radioaktiivisista materiaaleista tai vaarallisista kemikaaleista.