1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuoren syrjäytymistä torppaa eniten opiskelu

Pelkän peruskoulun varassa olevat nuoret syrjäytyvät helpoimmin. Laajan tilastotutkimuksen mukaan syrjäytymiseen vaikuttaa eniten juuri koulutuksen puute.

Yli puolet nuorista, jotka eivät olleet töissä tai opiskelemassa, oli käynyt vain peruskoulun. Heistä taas lähes puolet oli edelleen viiden vuoden päästä jumissa samassa tilanteessa. Noin 60 prosenttia näistä nuorista oli päässyt ulos työttömyyden ja ulkopuolisuuden kierteestä.

Ulkopuolisuus tarkoittaa, ettei nuori paitsi opiskele tai työskentele myöskään ole työttömänä työnhakijana, armeijassa, eläkkeellä tai perhevapailla. Nämä nuoret putoavat työvoimapalvelujen ja muiden yhteiskunnan palveluiden ulkopuolelle.

Jos opiskelua jatkaa peruskoulun jälkeen, se vähentää riskejä selvästi.

- On ehdottoman tärkeää, että jokaiselle nuorelle löytyy peruskoulun jälkeen opiskelupaikka, sanoo tutkimuksen vastaanottanut työministeri Anni Sinnemäki.

Työvoimapoliittisilla toimenpiteillä on vaikutusta: niihin osallistuneista nuorista selvästi useampi pääsi kiinni töihin tai kouluun. Toimenpiteitä ovat esimerkiksi työpajat, etsivä nuorisotyö, palkkatuettu työ ja työharjoittelut.

Syrjäytyneisyys periytyy

Perhetausta vaikuttaa: suurempi riski syrjäytyä on esimerkiksi huostassa olleilla nuorilla ja maahanmuuttajilla. Suomalaisella yhteiskunnalla näyttää olevan vähän keinoja saada pudokkaita takaisin opiskeluun ja työelämään.

- Näiden nuorten tavoittamiseksi tarvitaan kunnianhimoisempaa politiikkaa, Sinnemäki sanoo.

- Näihin rakenteellisiin kysymyksiin seuraavan hallituksen on tartuttava, vaatii myös kulttuuri- ja urheiluministeriministeri Stefan Wallin yhdessä Sinnemäen kanssa.

Osalla ulkopuolisuus on vain välivaihe: he esimerkiksi hoitavat omia lapsiaan tai vanhempiaan tai valmentautuvat pääsykokeisiin.

Pekka Myrskylän tekemän tutkimuksen tiedot ovat vuodelta 2008, jolloin 15-29-vuotiaista työmarkkinoiden ja koulutuksen ulkopuolella oli lähes 60 000 nuorta.