Rovaniemen markkinat: perinteitä ja politiikkaa

Rovaniemen perinteiset kevätmarkkinat vetävät kävijöitä. Harmonikka soi, rinkelit menevät kaupaksi ja vaalityö on täydessä vauhdissa.

ilmapallot
Veikko KinnunenYLE / Sirpa Hanhivaara

Rovaniemen tori on täynnä kauppiaita, aurinko paistaa ja palvilihaa pakataan pusseihin. Satakunnan Lapista lihaa myymään tullut Hannu Koponen vetää myyntiauton kylkeen porukkaa jonoksi asti. Jussi Kojo tulee markkinoille ostamaan vispilän ja savupalvia. Mukaan lähtee reilu puolen kilon köntti. Kojo aikoo tulla makkara- ja lihaostoksille joka päivä.

Ilmapallot käyvät kaupaksi

Torilla kävelee lastenvainuja ja rattaita pukaten useampi nuoripari ja äiti. Saara on ostanut rattaissa istuvalle 2-vuotiaalle Ässä - pojalleen traktori-ilmapallon.

- Siitä lähtien kun minulla on ollut tämä poika, olen ostanut hänelle ilmapallon. Kierrän yleensä markkinoita, ne ovat kiva vastapaino normaalille ostoksilla käynnille.

Tämän kevään ilmapallohitti on tytöillä Hello Kitty, autopallo on poikien mieleen ja muumit ovat kestosuosikkina, viisi vuotta ilmapalloja markkinoilla myynyt Eeva kertoo. Hän mielestään markkinoilla on lysti olla.

Kansanedustajaehdokkaat ovat löytäneet markkinat

Markkinoilla parveilee valkokaulusväkeä muun ihmispaljouden seassa. He pyörivät kansaedustajaehdokkaiden telttojen ympärillä. Osa ehdokkaista jakaa esitteitä ja jotkut tarjoavat ilmaista kahvia juttelemaan jääville.

- Lapin Kokoomus haluaa kunnioittaa paikalle tulleita yrittäjiä jättämällä ilmaistarjoilun pois ja viihdyttämällä ihmisiä omilla tarinoillaan ja keskusteluillaan, tukijoukkohin kuuluva Leo Haapalainen sanoo.

Hanuri soi päihdetyön tueksi

Rovaniemen alueen Raittiusseura yhdistyksen kahviossa soi haitari ja ihmiset jonottavat muurinpohjalättyjä. Harmonikkataituri, Petsamosta kotoisin oleva Veikko Kinnunen viihdyttää kahvilan ilmapiiriä.

- Tuotto menee päihteiden vastaiseen työhön ja vertaistukineuvontaa, kahvilanpitäjä Risto Vartiainen kertoo.

Rovaniemen markkinat jatkuvat torstaihin saakka.

Lähteet: YLE Lappi / Sirpa Hanhivaara