YLE Keski-Suomi testaa: Vaalilahjat

Vaalien alla ehdokkaat ja puolueet jakavat kansalle pieniä lahjoja. Arsenaaliin kuuluu muun muassa karkkia, kyniä, tulitikkuja, puurohiutaleita ja tuikkukynttilöitä.

makeiset
Vaalilahjoja pöydällä
YLE Keski-Suomi

Karamellit:

Karamelliä tarjoavat muun muassa Demarinuoret, Kristillisdemokraatit, Keskusta ja Perussuomalaiset.

- Jos ulkoasua katsotaan, niin ei mikään näistä ole erityisen houkutteleva. Ongelma on se, että ei yhtään tiedä mitä paperin alta löytyy. Totuus paljastuu vasta kun avaa kääreen, arvioi Jyväskylän kaupunginteatterin markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi.

Perussuomalaisten karamelli mietityttää testiparivaljakko Mikko Maasolaa ja Jouni Huhtaniemeä.

- Väri on epäilyttävä pissankeltainen. Sama logo ja karkki kuin aiemmissa vaaleissa, lieneekö samaa satoa? Toisaalta karkki on kova, eli säilyvyys on hyvä, miehet arvioivat.

Vain yksi testikaramelli on salmiakki, sitä tarjoavat Demarinuoret.

- Tämä on erottuvuustekijä, muilla näyttää olevan hedelmäisempää. Salmiakki on tujakkaa, eli voi jäädä paremmin mieleen, sanoo Huhtaniemi.

Testissä ei ollut mukana Kokoomuksen tarjoamaa kurkkupastillia, jolla on isommissa määrissä laksatiivinen vaikutus. (siirryt toiseen palveluun)

- Vaalilahjoillahan on tarkoitus jäädä mieleen, mutta laksatiivisella vaikutuksella voi jäädä muutakin kuin muistijälki, Huhtaniemi pohtii.

Tuli:

Hyvin käytetty vaalimuistuttaja on tulitikkuaski. Niitä löytyy sekä puolueiden että ehdokkaiden kuvilla.

- Tulitikku on hyvä. Niitä tarvitsee aina kynttilän tai saunan sytyttämiseen, eli ne ovat käyttökelpoisia myös vaalien jälkeen. Ne ovat myös edullisia ja helposti muokattavia, arvioi Huhtaniemi.

Tulitikusta onkin hyvä edetä tuikkukynttilöihin.

- Tämähän on edullinen vaalilahja, muutaman sentin kappaleelta, Maasola sanoo.

- Mutta palaa myös nopeasti, sittenhän se on vain jätettä, Huhtaniemi nostaa esiin negatiivisena puolena.

- Kaunis katsella palaessaan tosin, Maasola jatkaa.

Rintamerkit:

Perinteiset rintamerkit näyttävät olevan kriisissä. Niissä ei useinkaan kerrota minkä puolueen ehdokkaasta on kyse.

- Tässä merkissä lukee "Äänestä Kekkosta", ja kuvassa hymyilee nuori nainen. Paita on punainen, ehkä siitä voi päätellä jotain? Tässä taas lukee Paloma 2011, ei puoluetta, Tykkään Tuijasta taas tuossa, Maasola tarkastelee rintamerkkejä.

- Ehkä tämä kertoo siitä, että vaalit ovat menneet hekilökeskeisemmiksi, ja puoluepolitiikka on taustalla. Tämä näkyy muissakin vaalimainoksissa, niistäkään ei tahdo löytää puolueen tunnuksia, Huhtaniemi katsoo.

- I love (kok.). Tämä on varmaan huumoria, miettii Maasola.

Lopputulos:

Kenties vaalibujdettien pieneminen näkyy myös vaalikrääsässä, sillä kahden miehen raati pitää lahjoja kotikutoisina ja vaatimattomina. Kynttilänä ei ole mikään pölkky, vaan tuikku.

- Keskeistä vaalilahjassa on se, että saa yhteyden äänestäjään. Tavaroiden jakamisen tarkoitus onkin saada yhteys äänestäjään, Huhtaniemi sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi