1. yle.fi
  2. Uutiset

Suurin osa syö suolaa moninkertaisesti

Monella suomalaisella olisi varaa vähentää suolan syöntiään merkittävästi. Miehet syövät keskimäärin kuusitoista- ja naiset kaksitoistakertaisen määrän todelliseen tarpeeseen nähden.

Kotimaan uutiset
Suolasirotin
Arja Lento / Yle

Runsas suolansyönti lisää monia terveysriskejä, erityisesti riskiä sairastua verisuonisairauksiin, sanoo Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen (THL) ylilääkäri Antti Jula.

- Liiallisen suolankäytön myötä verenpaine kohoaa ja se on tärkein yksittäinen aivohalvauksien riskitekijä, varoittaa Jula.

Kohonnut verenpaine on Julan mukaan myös maailmanlaajuisesti tärkein elämää lyhentävä tekijä teollistuneissa maissa. Liika suolankäyttö voi myös altistaa osteoporoosille ja lisätä mahasyövän riskiä.

- Mikäli ruuanvalmistuksessa ei käyttäisi suolaa lainkaan, tulee pelkästään erilaisissa ruokatuotteissa valmiiksi suolaa 3 - 4 grammaa päivässä. Muuhun lisättyyn suolaan voi jokainen vaikuttaa vähentämällä suolan käyttöään ja valitsemalla vähäsuolaisia tuotteita, opastaa Jula.

Turvalliset suolankäytön rajat lasketaan yleensä natrium-arvoina. Suolaksi muutettuna terveellinen suolankäytön raja on 1,5 grammaa suolaa päivässä. Suomalaiset miehet syövät noin 10,5 grammaa ja naiset noin 7,5 grammaa päivässä.

Vähäsuolaisiksi tuotteiksi Jula listaa tuotteet, joissa suolan taso on alle yhden prosentin.

Tiettyjen elintarvikkeiden kohdalla, esimerkiksi kalavalmisteissa, suolalla on kutienkin merkitystä tuotteen turvallisuuden ja säilyvyyden kannalta. Suurimpia suolan lähteitä ovat vilja- ja leivontatuotteet sekä liharuoat.

Koko väestön päivittäisen suolan käytön vähentäminen 3 grammalla, eli 15 000 kilolla päivässä, pienentäisi ennenaikaisia aivohalvauksia 20 prosenttia, sydäninfarkteja 10 prosenttia ja vuosittaisia terveydenhuollon kuluja jopa 250 miljoonaa euroa.

- Lisäksi se lisäisi terveitä elinvuosia jopa 6000 vuodessa, toteaa Jula.

Ilman suolaa voi oppia elämään

THL:n ylilääkäri Antti Jula sanoo, ettei suolaa ruuanvalmistuksessa välttämättä tarvita.

- Ruuan aidot ja puhtaat maut tulevat esille ilman suolaakin. Lisäksi on olemassa valtavan paljon hyviä mausteita ja yrttejä, joita voi vapaasti käyttää, kannustaa Jula suolan vähentämiseen.

Ilman suolaa totutteluun menee useampia viikkoja. Parissa kuukaudessa ihminen yleensä sopeutuu hyvin vähäsuolaiseen ruokaan. Sen jälkeen suolaisempi ruoka saattaa jopa maistua pahalta, kertoo ylilääkäri Antti Jula.

Julan omassa perheessä suolapurkkia ei ole käytetty lainkaan pariin kymmeneen vuoteen.

- Kun aloin itse tutkia suolan terveysvaikutuksia, halusin kokeilla suolatonta ruokavaliota ja vähitellen siirryimme koko perhe vähäsuolaiseen ruokavalioon, kertoo Jula.

Kansainvälistä Salt Awareness -viikkoa (siirryt toiseen palveluun) vietetään 21. - 27.3.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi