Vammaisten laitoshoitoa puretaan pikkuhiljaa

Kymenlaaksoon on lähivuosina suunnitteilla useita kehitysvammaisten asumisyksiköitä. Valtioneuvoston tavoitteena on purkaa kuudessa vuodessa kehitysvammaisten laitoshoitojärjestelmä Suomessa.

laitoshoito
Maununniityn asukkaat viihdyttivät yleisöä muun muassa laulamalla asumisyksikön avajaisissa torstaina Kouvolassa.
Maununniityn asukkaat viihdyttivät yleisöä muun muassa laulamalla asumisyksikön avajaisissa torstaina.YLE / Antti Kolppo

Torstaina Kuusankoskella, Kouvolassa vietti avajaisia sairaanhoitopiiri Carean asumisyksikkö Maununniitty. Asukkaat ovat siirtyneet uusiin asuntoihinsa Kuusaan kuntoutuskeskuksen laitoshoidon asumisyksiköistä.

- Muutto on ollut minulle iso ja kiva asia. Entisessä paikassa oli yhteiset vessat, suihkut ja jääkaappi, josta lähti ruoat välillä kävelemään. Olen ollut tosi tyytyväinen täällä, kertoo yksi Maununniityn asukkaista Ronja Kossila.

Avohoidossa kunta ostaa tuen asukkaille, jotka asuvat omissa asunnoissaan, maksavat vuokraa ja asumiskustannukset. Laitoshoidossa kunta maksaa koko ylläpidon ja toiminta on laitosmaisempaa.

- Avohoidossa se on normaalimpaa elämää. Laitoshoidossa toimintamalli ja ratkaisut eivät ole kodin elämää, vaan niissä noudatetaan laitoshoidon periaatteita, toteaa Carean sosiaalipalveluiden vastuualueen johtaja Anu Romppainen.

Kymenlaaksossa lupaavat suunnitelmat

Valtioneuvosto linjasi viime vuonna, että kaikki kehitysvammaiset tulee siirtää laitoshoidosta avohoidon yksiköihin vuoteen 2016 mennessä. Kehitysvammaliiton mukaan Suomessa edetään asiassa hitaasti, koska 2016 laitoksissa asusi edelleen noin tuhat kehitysvammaista. Tilanne on heikompi muihin Euroopan maihin nähden.

- Suomi on hyvin perinteinen laitoshoidon maa. Samoin kuin vanhushuollossa myös kehitysvammahuollossa kaikki paikat ovat olleet tähän päivään saakka pitkälti laitoshuollon paikkoja. Ehkä siksi asiakkaalle tarjotaan vaihtoehtona laitoshoitopaikkaa, kun muutakaan ei ole tarjolla, Romppainen pohtii.

16 asukkaan Maununniitty on Kymenlaaksossa ensimmäinen askel laitoshoidon purkamisessa. Maakunnassa on laitoshoidossa vielä 140 kehitysvammaista. Kymenlaaksossa suunnitelmat ovat kuitenkin hyvällä mallilla. Carea rakennuttaa lähivuosina 5-6 yksikköä lisää.

- Tarkoituksena on yksi hanke vuodessa, sen lisäksi kunnilla on omia hankkeita. Alueelle on tarkoitus rakentaa toistasataa asuntoa kehitysvammaisille vuoteen 2016 mennessä, Romppainen kertoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Niklas Joki