Helsingin romanileiri sai jatkoaikaa viikonlopun yli

Kalasataman romanit majoittuvat väliaikaisesti rakennuksen alakertaan. Paloriskiksi luokitellut sähköviritykset puretaan ja autot viedään pihalta pois.

Kotimaa
Ihmisiä Kalasatamassa Sosiaalikeskus Sataman pihalla.
Helsingin Kalasatamassa sijaitseva romanileiri saa olla paikallaan ensi maanantaihin saakka. Alun perin leiri oli tarkoitus häätää torstaiaamuna.

Romanit majoittuvat kaupungin ehdotuksen mukaisesti maanantaihin saakka nuorten ylläpitämän sosiaalikeskus Sataman alakertaan. Kovin pitkä ei hengähdystauko siis ole.

- Pysyvä ratkaisu tämä ei voi olla. Odotamme, että kaupunginhallitus päättää maanantaisessa kokouksessaan, minne romanit voivat majoittua, sanoo Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Sosiaalikeskus Sataman tiloja ei ole tarkoitettu asumiseen. Tiloissa on myös nuorten omaa toimintaa. Esimerkiksi lauantaina rakennuksessa on konsertti.

Pihasta hinataan yksi asuntovaunu kadulle. Myös pihassa olevat autot pysäköidään kadun varsille. Asuntovaunuista puretaan kaikki omat sähköviritykset pois.

"Toivon, ettei maanmiehiäni heitetä pois kuin roskia"

Paikan päälle tukeaan osoittamaan oli tullut myös Stamatije Paul. Romanimies on saanut sosiaalikeskuksen nuorten avulla töitä Suomesta.

- Toivon, ettei näitä kotipaikkakuntani ihmisiä heitettäisi kuin roskia roskakoriin, vaan heille annettaisiin paikka, jossa olla.

Leena Ruotsalainen korostaa, että nyt romaniasia ei kuulu enää pelkästään sosiaalikeskuksen nuorille ja nuorisoasiainkeskukselle.

- Tämä ei kertakaikkisesti kuulu nuorisoasiainkeskukselle, mutta virta on vienyt, koska nuoret ovat toimineet tässä talossa asian eteen nimenomaan ihmisarvon ja ihmisoikeuksien näkökulmasta.

Ruotsalainen sanoo tärkeintä olevan sen, ettei häätöuhka aiheuttanut konfliktia nuorten ja poliisin välille.

Häätö keräsi Kalasataman pihalle kymmeniä aktivisteja

Häätöä vastustavat aktivistit olivat aamupäivällä kutsuneet paikalle ihmisiä sosiaalisen median ja tekstiviestien avulla vastustamaan kaupungin häätötoimia.

Paikalla oli noin 100 nuorta ja lisäksi yleisöä seuraamassa tilannetta. Romaneja Kalasatamassa Kalasatamassa on 20-30.

Kasvonsa huivein peittäneet nuoret rakensivat barrikadia leirin suojaksi.

- Tämä on vain uusin lenkki kaupungin kaksi vuotta jatkuneessa pyrkimyksessä häätää nämä köyhät ihmiset silmistään. Johdon toiminta on ollut selkeän rasistista, sanoi Eetu Vilén Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Diakonissalaitos avaa romaneille kahden viikon kuluttua päiväkeskuksen Sörnäisiin. Paikassa ei ole kuitenkaan yöpymismahdollisuutta.

- Vaihtoehtoa majoitukselle ei ole nyt esitetty kaupungin puolelta. Mielestäni tämä on valtion asia. Kadulla asuminen ei ole vaihtoehto. Leirit eivät ole myöskään ole hyvä vaihtoehto, mutta parempia ne silti ovat kuin katu, sanoi Diakonissalaitoksen palvelualuejohtaja Pekka Tuomola.

Romanit toivovat vaatimatonta leiriytymisaluetta

Diakonissalaitoksen työntekijät ovat ehdottaneet, että Rastilan leirintäalueesta olisi rajattu kolmeksi kuukaudeksi alue, missä romanit olisivat voineet oleilla turistiviisuminsa voimassaoloajan.

Romanit itse kertoivat Kalasatamassa aamulla pidetyssä keskustelutilaisuudessa toivovansa 40 neliömetrin kokoista plänttiä autoilleen. Sähköä tai vettä tai vessoja he eivät tarvitsisi.

Tärkeintä olisi saada olla rauhassa ilman, että poliisi tulee häiritsemään, he kertoivat. Romanit myös ehdottivat, että heitä itseään voisi kouluttaa turvallisuusasioissa.

- Jonkinlaisen alueen perustaminen on vähintä minunkin mielestäni, mitä kaupunki voisi antaa, mutta jos kaupunkia huolettaa heidän turvallisuutensa, niin kyllä jonkinlaiset fasiliteetit voisi tarjota, totesi Eetu Viren.

Romanileiristä on tullut kaupungille ongelma. Sen asukkaat ehdittiin jo väliaikaisesti majoittaa Rastilan leirintäalueelle mutta he palasivat Kalasatamaan.

Kalasatamassa he eivät saa kaupungin mukaan leiriytyä paloriskin takia. Leirissä syttyi tulipalo viime marraskuussa.

Helsingin kaupunginhallituksen on määrä käsitellä kerjäläistilannetta maanantain kokouksessaan. Aktivistit järjestävät torstaina tukimielenosoituksen romanileirin puolesta Senaatintorilla klo 17.

Lähteet: YLE Helsinki