iPad tuo uutta potkua opiskeluun

Paljon vapaa-aikaansa tietotekniikan parissa viettävä nuori on innoissaan, kun tekniikka saapuu sulostuttamaan myös koulunkäyntiä. Kokkolan ruotsinkielisessä lukiossa oppilaat ovat ottaneet innoissaan vastaan tablettitietokonekokeilun.

Kotimaa
Kuvassa lukiolaiset etsivät oppitunnilla tietoa iPadin välityksellä.
iPad on ahkerassa käytössä saksantunnilla Kokkolan ruotsalaisessa lukiossa.YLE / Riikka Sipilä
Tablettitietokoneita koulussa.

Yhdessä Kruunupyyn kansanopiston kuntayhtymän kanssa ruotsalainen lukio haki opetushallituksen kehittämisrahaa ja sai 12 000 euroa. Summalla hankittiin kasa iPad-sormi- eli tablettitietokoneita.

Lukiolla on käytetty uusinta tekniikkaa nyt hiihtolomasta lähtien englannin- ja saksankielen tunneilla. Yksi oppilasryhmä saa tutustua hetken aikaa iPadilla opiskeluun ja sitten taas vaihtuu ryhmä.

Mukavaa on, kun koneen saa koulupäivän jälkeen kotiinkin. Kotona oppilas tekee opettajan antamat tehtävät, mutta sitten koneen voi valjastaa vaikkapa nettikäyttöön tai pelitarkoituksiin. Suomalaisen Rovion kehittämän Angry Birds -pelin ilmaisversio on ollut suosittu.

Lukion toista luokkaa käyvä Mathias Timonen on pitänyt kokeilusta. Hänen mielestään läksyjen teko saattaisi maistua hyvinkin, jos tehtävät voisi tehdä tietokoneella tai tabletilla.

Tällä hetkellä kaikkea koulutyötä ei voi siirtää koneelle, koska opetusmateriaalia ei ole tarpeeksi. Kynistä, kirjoista ja liitutauluista tuskin luovutaan ainakaan lähivuosina. Tabletti on pikemminkin lisämauste. Tablettitietokoneet ovat myös kalliita, monipuolisimmat ovat useiden satojen eurojen arvoisia.

Silti yksi idean isistä on tablettien tärkeydestä vakuuttunut. Kehittämispäällikkö Martin Näse Kruunupyyn kansanopiston kuntayhtymästä on sitä mieltä, että tabletit tuovat vapautta ja uudenlaisia tapoja tutustua informaatioon. Muualla maailmassa varsinkin iPadille kehitetään nyt paljon sovelluksia. On hyvä olla selvillä uusista tuulista. Lisäksi uuden tekniikan kanssa muutenkin elävät nuoret pysyvät motivoituneina, kun koulukin on samalla aaltopituudella.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Heini Holopainen