Tuberkuloosi yhä suomalaistenkin sairaus

Tuberkuloosiin sairastuu maailmassa vuosittain yli yhdeksän miljoonaa ihmistä. Suomen tuberkuloositilanne on hyvä, mutta tauti ei ole suinkaan voitettu. Tuberkuloosiin sairastuu maassamme runsaat 300 ihmistä vuosittain. Torstaina 24. maaliskuuta vietetään maailman tuberkuloosipäivää.

tuberkuloosi
Keuhkosairauksien vuodeosasto Taysissa
Petri Aaltonen / Yle

Suuri osa Suomen tautitapauksista ilmenee niillä eläkeikäisillä suomalaisilla, joilla vuosikymmeniä sitten saatu piilevä tuberkuloosi-infektio aktivoituu. Noin kolmannes viime vuosien tapauksista on ilmennyt tuberkuloosin korkean esiintyvyyden maista muuttaneilla. Tällaisten tapausten määrä kasvaa.

Suomeen saapuvien pakolaisten ja turvapaikan hakijoiden mahdollista tuberkuloositartuntaa seulotaan melko kattavasti. Sosiaali- ja terveysministeriö antoi vuosi sitten ohjeen tästä seulonnasta. Ohjeen toimeenpanoa on kuitenkin vielä syytä tehostaa kunnissa. Seulontaa pyritään laajentamaan myös muista syistä Suomeen korkean esiintyvyyden maista muuttaville henkilöille.

Taudin tunnistaminen tärkeää

Turun yliopistollisen keskussairaalan keuhkosairauksien klinikan erikoislääkäri ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Tuula Vasankarin mukaan Suomessa on erityisen tärkeää tunnistaa ajoissa tarttuvat tuberkuloositapaukset, jotta tuberkuloosin leviäminen estyy. Uhkana ovat myös Venäjällä ja Virossa tavallisena esiintyvät, lääkkeille vastustuskykyiset tuberkuloosibakteerit, joiden hoito on haastavaa, kestää pitkään ja aiheuttaa suuria kustannuksia.

THL:n kokoama asiantuntijaryhmä on laatinut terveydenhuoltohenkilöstölle uuden suosituksen tartuttavalle tuberkuloosille altistuneiden kontaktien selvittämisestä. Se määrittää entistä tarkemmin, missä tilanteessa selvitys tehdään, kuka on selvityksen kohteena ja millaista yhteistyötä selvityksessä tarvitaan.

Pääoireena pitkittyvä yskä

Keuhkotuberkuloosin pääoire on pitkittyvä yskä. Sen lisäksi aikuisilla voi olla rintakipua ja lämmön nousua, laihtumista tai yleiskunnon heikkenemistä. Lapsilla tuberkuloosin oireet ovat epämääräisempiä, esimerkiksi väsymystä tai kasvun hidastumista.

Tuberkuloosi tarttuu ilmassa leijailevista hiukkasista, jotka syntyvät keuhkotuberkuloosia sairastavan ihmisen aivastellessa, puhuessa tai yskiessä. Tuberkuloosi ei kuitenkaan tartu kovin helposti: samassa suljetussa tilassa pidempään oleskelleista 100 perusterveestä henkilöstä noin 30 saa tartunnan. Näistä vain kolme henkilöä sairastuu. Viive tartunnasta sairastumiseen voi olla jopa vuosikymmeniä.

Lähteet: YLE Turku