1. yle.fi
  2. Uutiset

"Kirkko saa olla moniääninen"

Kasvatustieteen tohtori ja pappi Teemu Laajasalo toivoo, että kirkossa voitaisiin käydä moniäänistä keskustelua, myös konservatiivisista homonäkemyksistä. Hänen mukaansa esimerkiksi "eheytymisen" käsite on monille kirkon liberaalia kantaa edustaville tabu.

kulttuuri
Teemu Laajasalo
Teemu LaajasaloSeppo Sarkkinen / YLE

Laajasalo ei henkilökohtaisesti usko, että homo- tai biseksuaalisuudesta voisi "eheytyä". Hän kuitenkin peräänkuuluttaa kirkkoon aitoa moniäänisyyttä.

- Kirkossa on 4,3 miljoonaa jäsentä, ja sieltä saa esiin minkä tahansa mielipiteen. Se ei kuitenkaan edusta koko kirkon kantaa. Kirkon ei pidä olla arvoton, mutta moniarvoinen, jossa erilaiset keskustelut ovat mahdollisia.

Teemu Laajasalo sanoo olevansa surullinen siitä, että viimeisin homoavaus kirkon konservatiivisiivestä on jälleen aiheuttanut kirkosta eroamisia.

- Kun uskonto ja seksi liitetään yhteen, se saa aina aikaan kiihotusta, kauhua ja kaunaa, eli kaikkea sitä mikä meitä motivoi, Laajasalo sanoo.

Hän kuitenkin toivoo, että nyt käynnistynyt keskustelu voisi osoittaa kirkon sisällä piileviä tabuja, ja viedä sitä kautta keskustelun uudelle tasolle.

- Voisiko olla, että tällä hetkellä tiettyyn konservatiiviseen seksuaali-identiteettiin liittyvä ajattelumalli on jollakin tapaa tabu? Siis riippumatta siitä, pidämmekö ajattelumallia älyllisesti pöllönä tai psykologisesti vääränä, Teemu Laajasalo kysyy.

"Eheytymisestä" puhuminen on Laajasalon mukaan tabu. Hän uskoo, että esimerkiksi transseksuaalin henkilön sukupuolenkorjausoperaatiosta on helpompi puhua oikeutettuna yksilöllisenä valintana kuin seksuaalisen suuntautumisen "korjaamisesta".

- Liberaali diskurssi lähtee siitä, että jokainen järkevä ihminen voi ymmärtää, että sukupuolen korjaaminen on ihan oikeutettu seksuaali-elämän toteutumismuoto. Mutta jos kuulemme, että joku muuttaa vastaavalla tavalla elämänmuotoaan seksuaalisen suuntautumisen suhteen, niin itsekin ajattelen helposti, että siinä on jotakin alistavaa tai väärää. Seksuaalietiikan argumentaatiorakenteen näkökulmasta nämä ovat mielestäni kuitenkin samanlaisia kysymyksiä. Jos ajatus yhä silti tuntuu jotenkin omituiselta, niin olemme löytäneet tabun, hän pohtii.

"Kirkossa on myös liberaalifundamentalismia"

Laajasalo on sitä mieltä, että myös kirkon vapaamielisemmästä laidasta löytyy fundamentalisteja.

- Meillä on myös todella ehdotonta, argumentit ohittavaa, ilotonta liberaalifundamentalismia. Sen tausta on kaunis, perusteltu ja toivottava, mutta toisaalta sen fanaattiset piirteet ovat yhtä vastenmielisiä kuin konservatiivisessa fundamentalismissa.

Pastori Teemu Laajasalon mielestä pöyristyttävintä ja tavallaan koomisinta on se, että kirkko on siirtynyt yhdestä fundamentalismista toiseen parissa-kolmessakymmenessä vuodessa.

- Emmekö voisi nyt ennemmin ajatella, että aikuismaisesti kestäisimme erimielisyyttä ja niitä harmaan sävyjä? Olen itse taustaltani liberaali, mutta ajattelen, että liberaaliuteen kuuluu myös se ajatus, että kestät ihmisiä, jotka eivät ole liberaaleja, Teemu Laajasalo sanoo.

Laajasalon mielestä homojen oikeudet on tärkeä ja ajankohtainen puheenaihe. Hän kuitenkin uskoo, että nykyisellään homokysymys toimii usein keppihevosena täysin muulle keskustelulle.

- Pienentämättä millään tavalla seksuaalieettisten kysymysten painoarvoa ihmisoikeuskysymyksinä voi tietysti kysyä, missä ovat ne, jotka puolustavat yksittäisiä ihmisryhmiä, jotka kuolevat nälkään tai ovat unohdettujen sisällissotien armoilla. Näitä ei tietenkään pidä pistää millään tapaa vastakkain, mutta seksuaalietiikassa on aina jotakin, joka saa estetiikan ylittämään etiikan. Haluamme olla puolustamassa jotakin tärkeää ja toivottavaa, mutta samalla haluamme myös olla ikään kuin keskustelemassa kauniista ja rumasta elämänmuodosta.

Laajasalon mielestä on tärkeää nähdä myös mediakeskustelun taso.

- Periaatteessa julkisuudessa on keskusteltu täysin ohi homoseksuaalisuuden. Syyt keskustelunavauksiin ovat varmasti osittain kirkkopoliittisia ja ehkä suoraan puoluepoliittisiakin, ja lisäksi ateistijärjestöillä on omat motiivinsa pitää keskustelua yllä.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset ja Kultakuume / Iira Hartikainen

Lue seuraavaksi