Sanctum on kuivakka seikkailuelokuva

Ohjaus: Alister Grierson Alkuperämaa: Yhdysvallat 2011 Pääosissa: Richard Roxburgh,Rhys Wakefield, Alice Parkinson, Ioan Gruffudd, Dan Wyllie K-15

Aamu-tv

Papua-Uudessa-Guineassa sijaitsevat Esa’Alan vedenalaiset luolat ovat maailman suurin tutkimaton luolasto. Sanctum-elokuvassa joukko uhkarohkeita sukeltajia lähtee tutkimaan luolaston vedenalaisia osia. Retkikunnan tarkoituksena on löytää reitti, jonka kautta merivesi tunkeutuu näihin jättimäisiin onkaloihin.

Samalla nämä mitään pelkäämättömät seikkailijat saavat tietenkin olla ensimmäisiä ihmisiä, jotka näitä luolia ovat konsanaan silmäilleet. Kuinka ollakaan trooppinen myrsky sulkee sukeltajat luolastoon ja niin alkaa armoton henkiinjäämistaistelu.

Australialaiselokuva Sanctum on valitettavan kuivakka seikkailu. Elokuvan henkilöt ovat kuin karikatyyreja satojen ja taas satojen keskinkertaisten toimintaelokuvien hahmoista. Tämän hyvin kaavamaisen elokuvan katsojan liiankin helppona tehtävänä on lähinnä arvuutella missä järjestyksessä ja miten henkilöt noissa pimeissä luolissa päästetään hengiltä.

Itse menin katsomaan Sanctumia odottaen innolla sen vedenalaisia kohtauksia. Pettymys oli melkoinen kun suurin osa seikkailusta tapahtui lavasteluolastossa kävellen. Elokuva on, tietenkin, kuvattu kolmiulotteisena, mutta kuten niin usein tuntuu olevan asianlaita, eivät uudet ulottuvuudet tuo tähän tarinaan mitään lisäarvoa. Tätä kalkkunaluokan seikkailua mainostetaan James Cameronin nimellä.

Älkää antako tuon huijata itseänne. Cameronin osuus elokuvassa jää nimittäin siihen, että sen kuvauksissa käytettiin hänen Avataria varten kehittämäänsä kalustoa.

Tämän elokuvakalkkunan on syytä antaa vaipua unohdukseen pohjamutiin ja mitä nopeammin sen parempi.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi